Сайнц с втори пореден полпозишън, шок за Ред Бул в Сингапур

След като преди две седмици Карлос Сайнц стартира от полпозишъна в Гран При на Италия днес испанецът спечели своята втора поредна квалификация във Формула 1 и ще потегли първи в утрешната Гран При на Сингапур.

В една изключително интересна сесия испанският пилот на Ферари трябваше да се бори за полпозишъна до самия край. В своя последен летящ тур той постигна 1:30.984 и стана първият и единствен пилот, който успява да слезе под 1:31 за обиколка в цялата история на пистата „Марина Бей“.

Втори утре ще потегли Джордж Ръсел, който бе с 0.072 секунди по-бавен от Сайнц и победи със само 0.007 втория пилот на „Черните кончета“ Шарл Леклер, за да лиши Ферари от пълната окупация на първата редица. До Леклер на втория ред утре ще застане Ландо Норис, който бе с 0.286 по-бавен от Сайнц.

Пети и шести ще стартират Люис Хамилтън и Кевин Магнусен, а на четвъртата редица ще се наредят Фернандо Алонсо и Естебан Окон. Най-бавни в решителната фаза на квалификацията бяха Нико Хюлкенберг и Лиам Лоусън, който в едва третия си състезателен уикенд за първи път достигна до решителните 12 минути на сесията за място.

Напълно шокиращо за първи път от началото на годината нито един от пилотите на Ред Бул не успя да достигне до Q3. Световният шампион Макс Верстапен бе с 0.007 по-бавен от Лоусън в спора за последното място в топ 10 и ще стартира 11-ти утре. Перес пък ще потегли 13-ти, след като се завъртя в началото на своя последен летящ тур и не успя да се пребори за място в Q3.

Между двамата на стартовата решетка утре ще се нареди Пиер Гасли от Алпин, а аут в края на Q2 бяха още Алекс Албон и Юки Цунода, който беше най-бърз в първите 18 минути. Японецът така и не успя да направи бърза обиколка в рамките на вторите 15 минути и ще потегли 15-ти в утрешния ден. Пилотът на Алфа Таури напусна пистата в 14-я завой в решителния си опит и избра да не завършва обиколката. 

Елиминирани в края на първата фаза на квалификацията, която завърши с червен флаг, бяха Валтери Ботас, Оскар Пиастри, Логан Сарджънт, Гуаню Джоу и Ланс Строл. Именно канадецът бе причината за червените знамена, които бяха развени след края на сесията.

Пилотът на Астън Мартин се удари много тежко в стената на последния завой на трасето. Той недозави в бързите финални две криви и в опита си да овладее колата мина през една неравност, от която болидът му подскочи и той нямаше шанс да овладее колата.

Този инцидент на Строл не позволи на доста пилоти, включително и на Пиастри, да подобрят своите времена в края на сесията. Големият печеливш от този развой на събитията беше Албон, който хвана последния билет за Q2.

Състезанието за Гран При на Сингапур, 16-ти кръг за сезон 2023 във Формула 1, започва утре в 15:00 часа българско време и ще може да бъде следено на живо със Sportal.bg.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти