Коко Гоф е първата финалистка на US Open

Фаворитката на домакините Коко Гоф е първата финалистка в тазгодишното издание на US Open при жените. 19-годишната американка достигна до мача за трофея, побеждавайки Каролина Мухова с 6:4, 7:5 в първия полуфинален сблъсък на "Артър Аш Стейдиъм". Срещата продължи почти два часа, като Гоф стана първата американка на финал в Ню Йорк от 2019 година насам.

Мачът тръгна перфектно за Гоф, която направи ранен пробив и взе инициативата, повеждайки с 3:1. След това тя проби за втори път съперничката си в шестия гейм за 5:1 и оставаше единствено да сервира за сета.

В този момент обаче младостта и неопитността на американката като че ли си казаха думата и тя за малко да изпусне юздите. Гоф не само не успя да затвори сета на свой сервис, а дори допусна и втори пробив, за да се стигне до 5:4. Тя обаче успя да се мобилизира и в десетия гейм проби за трети път подаването на Мухова, за да спечели сета с 6:4.

Вторият сет започна по-равностойно, като всяка от състезателките печелеше своето подаване. Гоф обаче първа успя да направи пробив в осмия гейм и да поведе с 5:3. Тя обаче отново се пропука, когато трябваше да сервира за сета и веднага допусна пробивът да бъде върнат за 5:4, като преди това пропусна първия си мачпойнт.

Ключов се оказа 13-тият гейм, в който двете се захапаха здраво при сервис на Мухова, която допусна да изостава с 15:40. Гоф обаче пропусна първите 2 мачбола, а след това и още 2, но накрая, след поредица от оспорвани разигравания, успя да наложи волята си и спечели гейма, с което затвори и сета и мача в своя полза.

"Тъжна съм, защото не дадох най-доброто от себе си. Не усещах моята си игра от началото до края на мача и някак логично беше да завърша по този начин", каза Мухова.

Така Гоф ще играе за пръв път в кариерата си на финал на US Open. Това ще е втори голям финал в кариерата й след този на "Ролан Гарос" през 2022 г. Тя вече чака да научи името на съперничката си в битката за трофея, която ще бъде определена в мача между Мадисън Кийс и Арина Сабаленка.

Още от Тенис

Виж всички