Възраждащата се Вожняцки изхвърли Квитова

Бившата номер 1 в световната ранглиста Каролин Вожняцки (Дания) се поздрави с първата си победа над тенисистка от топ 20 след завръщането си на корта, след като надигра поставената под №11 Петра Китова (Чехия)със 7:5, 7:6(5) в двубой от втория кръг на US Open.

Финалистката в Ню Йорк през 2009 и 2014 се нуждаеше от 2 часа и 8 минути, за да елиминира двукратната шампионка от "Уимбълдън" на централния корт "Артър Аш". 33-годишната датчанка, която през юни възобнови кариерата си след около три и половина години отсъствие заради раждането на двете си деца Оливия и Джеймс, направи обрат от изоставане с 2:4 в първия сет, а във втория при 5:4 и сервис на чехкинята пропиля два мачбола. В последвалия тайбрек Вожняцки дръпна с 5:2 точки и не допусна да бъде застигната.

"Да бъда на "Артър Аш" във вечерната сесия пред пълни трибуни, не можеше да бъде по-добре. Това е като сбъдната мечта. Ако някой ме беше попитал преди три години, щях да му отговоря, че никога повече няма да играя на този корт. Но се завърнах и победих номер 11 в света. Чувството е много, много специално. Петра е невероятен играч и голям шампион. Тя прави страхотен сезон и обича да играе на твърди кортове. Знаех че ще бъде много трудно и трябваше да дам най-доброто от себе си, заяви датчанката след успеха.

Любопитно е, че последната победа на Вожняцки срещу тенисистка от топ 20 преди тазгодишния US Open бе отново срещу Китова, която тя надигра на Финалите на WTA през 2018 година. Успехът снощи бележи 40-ата победа в кариерата на Каролин на “Флашинг Медоус”. Тя е първият представител на Дания, жена или мъж, който натрупва 40 победи на Откритото първенство на САЩ в Оупън ерата (от 1968 г.). Въпреки тази победа на Вожняцки, Китова все още има преднина от 8-7 в преките двубои от съперничеството им, което датира от далечната 2009 година.

В сряда вечерта Китова записа 38 уинъра срещу 22 на Вожняцки, но датчанката игра по-чисто. Тя допусна само 13 непредизвикани грешки, докато бившата №2 в света чехкиня утрои този брой с цели 39.

В третия кръг Каролин Вожняцки ще се изправи срещу бившата финалистка от Australian Open Дженифър Брейди (САЩ), която се справи с 24-ата поставена Магда Линете (Полша) с 6:1, 2:6, 6:2.

Номер 4 Елена Рибакина (Казахстан) преодоля втория кръг без игра след отказване на Айла Томлянович (Австралия) заради контузия.  Следващата съперничка на Рибакина ще бъде 30-ата в схемата Сорана Кърстя от Румъния, а при успех натурализираната рускиня ще запише рекордно класиране на турнира в Ню Йорк.

Двукратната финалистка през 2012 и 2013 година Виктория Азаренка (Беларус) изненадващо отпадна във втория кръг. Поставената под номер 18 Азаренка, която има две титли от Големия шлем, загуби от китайката Лин Чжу с 3:6, 3:6.

Така 29-годишната Чжу, 44-а в класацията на WТА, за първи път достигна до третия кръг на "Флашинг Медоус", където ще срещне олимпийската шампионка Белинда Бенчич. Швейцарката се справи за 92 минути с британската квалификантка Юрико Лили Миядзаки с 6:3, 6:3.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти