Кога можем да очакваме Рикардо обратно във Формула 1?

Само две състезания след завръщането си във Формула 1 австралиецът Дениъл Рикардо получи контузия на ръката и ще трябва да пропусне поне едно състезание. Пилотът на Алфа Таури няма да участва в Гран При на Нидерландия, където неговото място ще бъде заето от Лиам Лоусън. Заради естеството на контузията (фрактура на метакарлапална кост на лявата ръка) Рикардо почти сигурно няма да кара и в Гран При на Италия следващата седмица.

Рикардо пропуска Гран При на Нидерландия, Лоусън го сменя

Въпросът сега е кога Рикардо ще се върна на стартовата решетка? Принципно възстановяването от подобна контузия отнема около шест седмици, което би означавало, че австралиецът ще се завърне най-рано за Гран При на Катар в началото на октомври. Според шефа на Ред Бул Кристиан Хорнър обаче Рикардо ще се прицели в завръщане за Гран При на Сингапур, въпреки че „Марина Бей“ е една от най-натоварващите писти от физическа гледка точка в календара.

„Това е нещото, което е най-неприятно за него. Той прекара половин сезон извън спорта, точно се завърна и сега пак е на скамейката. Освен това те (Алфа Таури) тъкмо започнаха да демонстрират прогрес. Жалко е за него, но съм сигурен, че в неговата глава целта за завръщане ще е Сингапур. Но Сингапур е може би най-натоварващата писта в календара, ще видим какво ще стане“, заяви Хорнър.

Може да се наложи Рикардо да бъде опериран

За Рикардо предстои операция в Барселона утре, след което ще могат да се направят по-точни прогнози кога той ще може да се върне. Операцията ще бъде извършена от доктор Хавиер Мир, който по-рано тази година помогна на Ланс Строл да се върна във Формула 1 само 12 дена след като получи фрактури в областта на китките. Доктор Мир е най-популярният хирург сред пилотите в MotoGP. 

„В MotoGP често виждаме как пилотите се връщат сравнително бързо след такива контузии. Той ще пътува до Барселона, където ще има операция за фиксация на фрактурата, която сама по себе си е много чиста. След това ще има по-точни прогнози колко дълго ще е неговото възстановяване. За нормален човек периодът би бил 10-12 седмици, но ние знаем, че това не са обикновени хора. След процедурата в Барселона целият фокус ще бъде върху периода за възстановяване. Колко дълъг ще е той, три седмици, месец, шест седмици? Никой не знае“, каза още Хорнър.

Какво знаете за Лиам Лоусън?

По-рано тази година Марк Маркес пропусна общо три състезателни уикенда в MotoGP след контузия на метакарпална кост на дясната ръка. Възстановяването на шесткратния шампион в кралския клас продължи около пет седмици.

Почти сигурно до завръщането на Рикардо неговият автомобил ще бъде поверен на Лоусън. Това обаче ще означава, че ако новозеландецът или Юки Цунода трябва да пропуснат състезание преди завръщането на Рикардо то Алфа Таури няма да има друг избор освен да отново да повика освободения по-рано през сезона Ник де Врийс. Това е така, тъй като отборите нямат право да използват повече от четири пилота в състезания в рамките на един сезон.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти