Норис поведе пред Верстапен във втората тренировка на "Зандвоорт"

Пилотът на Макларън Ландо Норис оглави класирането във втората свободна тренировка преди надпреварата за Гран При на Нидерландия, с която се възобновява сезон 2023 във Формула 1 след едномесечната лятна пауза.

Верстапен най-бърз при възобновяването на сезона във Формула 1

Британецът постигна 1:11.330 в своя първи летящ тур в квалификационната си симулация с меките гуми в средата на сесията, за да победи с 0.023 секунди представителя на домакините Макс Верстапен. Постижението на световния шампион дойде в неговия втори летящ тур, а след първия си пилотът на Ред Бул изоставаше с 0.298 секунди от Норис.

Тройката в края на втория час за подготовка на „Зандвоорт“ допълни Алекс Албон от Уилямс, който беше с 0.269 по-бавен от Норис. Четвърти и пети се класираха Люис Хамилтън и Юки Цунода, които изостанаха със съответно 0.308 и 0.390 от първия. Пиер Гасли, Серхио Перес, Ланс Строл, Валтери Ботас и Фернандо Алонсо допълниха челната десетка в края на петъчния ден в Нидерландия.

Денят беше много разочароващ за тима на Ферари, чиито пилоти Шарл Леклер и Карлос Сайнц дори не успяха да влязат в топ 10. Леклер се класира 11-ти на 0.585 от Норис, а Сайнц, който не кара в първата тренировка, в която бе заменен от Роберт Шварцман, завърши на 0.763 от бившия си съотборник и зае 16-та позиция.

Участието на Сайнц бе белязано от две преминавания през зоните за сигурност. Първото от тях бе на завои №11 и №12, където в първата тренировка по-рано и Верстапен допусна подобна неточност. Втората екскурзия на испанеца през чакъла дойде малко преди карирания флаг, когато той допусна неточност на завой №13. И в двата случая Сайнц се опази от удар в стената. 

Същото не може да се каже за двамата австралийци Оскар Пиастри и Дениъл Рикардо, които се удариха в стената на третия завой по-малко от десет минути след старта на сесията. Инцидентите на двамата бяха отделни, а те доведоха до временното спиране на тренировката с червени флагове. 

Първо Пиастри изтърва своя автомобил и се удари тежко в стената, а секунди по-късно през същата крива премина и Рикардо. За да избегне удар директно в своя сънародник, който беше спрял точно върху състезателната линия, пилотът на Алфа Таури избра да изправи волана, но това го отпрати странично в стената. За Пиастри това беше втория пореден тур с неточност в завой №3, но при първия подобен случай той успя да хване навреме колата си и да избегне удар в предпазните заграждения. 

Уикендът за Гран При на Нидерландия, 14-ти кръг за сезон 2023 във Формула 1, продължава утре в 12:30 часа българско време с третата и последна свободна тренировка пред квалификацията на „Зандвоорт“. Самата сесия за място на неделната стартова решетка ще стартира в 16:00 часа утре следобед.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти