Верстапен: Ще бъде трудно да спечелим всички състезания

От началото на сезон 2023 във Формула 1 отборът на Ред Бул все още няма загубено състезание, а с оглед предимството, което RB19 има пред останалите автомобили това надали скоро ще се промени. Единствените надежди на конкурентите на „Биковете“ са те да имат някакви проблеми, които да има попречат да стигнат до победата.

Според Макс Верстапен, който е автор на 10 от 12-те победи на Ред Бул този сезон, за отборът ще бъде много трудно да завърши сезон с перфектните 100% успеваемост. До момента рекордът за най-голям процент спечелени състезания с рамките на една кампания се държи от Макларън. През 1988 година британският тим печели 15 от 16 състезания или 93.8%.

Това означава, че дори и Ред Бул да загуби едно от оставащите десет състезания до края на сезона „Биковете“ ще завършат по-добър процент на успеваемост от Макларън. По думите на Верстапен подобряването на този рекорд ще значи повече за самия отбор, отколкото за пилотите му.

Маса предрече поредица титли за Верстапен

„Този рекорд ще значи повече за отбора, аз се фокусирам върху всяко състезание по отделно и се опитвам да спечеля всяко едно от тях. Ние се опитваме да продължим и да се наслаждаваме на момента. Но смятам, че това е едно невероятно постижение за отбора.„Да, имаме доминантна кола, но е много лесно да се допусне грешка, да загубим състезание и тогава серията ще приключи. Дори и Мерцедес не успяха да постигнат перфектен сезон в доминантните си години. Мисля, че те бяха по-доминантни, отколкото сме ние сега или Макларън от 1988, когато имаше много повече отпадания заради повреди. Но аз съм горд, че съм част от този отбор, който постига нещо такова“, обясни Верстапен.

По време на своята доминация на Формула 1 между 2014 и 2020 Мерцедес успя само веднъж да се доближи до рекорда на Макларън от 1988 година. Това се случи през сезон 2016, когато Люис Хамилтън и Нико Розберг спечелиха 19 от 21 състезания (90.5%). Единствено през 1988 и 2016 даден отбор е печелил повече от 90% от състезанията в рамките на сезона. Ако Ред Бул завърши годината с 21 победи от 22 старта, то процентът на успеваемост на „Биковете“ ще бъде 95.4%.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти