Рекордно висока такса участие за рали „България”

Рекордно висока такса за участие в рали „България” в новата история на автомобилния спорт у нас очаква участниците в най-голямото ни автомобилно състезание, което ще се проведе в началото на септември. Рали „България 2023” е кръг от нашия шампионат, както и от Европейския рали трофей (ERT) за този сезон.

С реклама на организатора и в срока за ранно подаване на заявки таксата е 400 евро или 800 лева по курса на организатора, а ако заявката бъде подадена след този срок цената е 500 евро или 1000 лева. Сумите за заявки без екипажът да приеме рекламата на организатора по колата си са по-високи – съответно 800 и 1000 евро.

Световен шампион в WRC3 идва на рали “България”?

Таксите за участие в другите две български ралита, част от сезон 2023 – „Твърдица” и „Стари столици” са по-ниски – по 400 лева.

Интересното е, че с тази такса – най-ниската от 400 евро, се нарушава Наредбата на АФБ за сезон 2023, където изрично е указано, че таксата за участие в ралита, валидни за нашия шампионат е максимум 600 лева. Това означава, че екипажите, участващи в група Е1, които карат само за нашия шампионат няма как да се възползват от написаното в наредбата, тъй като таксата за рали „България” е по-висока. Същото важи и за екипажите, които имат автомобили, отговорящи на действащите правила за хомологация, но искат да карат само за нашия шампионат, не и за ERT.

Миро Ангелов и Георги Гаджев стартират с №1 в Шумен

За сравнение, за най-близкото до нас географски рали от ERT – „Сърбия”, което се провежда след „България” намалената такса е 300 евро, а тази до крайния срок за подаване на заявки – 600 евро, и в двата случая с реклама на организатора.

Мартин Сурилов: Ще се борим за победата у дома

С парите от такса участие организаторите на автомобилните състезания си покриват най-важните разходи за провеждането на надпреварата, а екипажите получават срещу парите си състезателни номера, пътна книга, други документи и т.н.

Рованпера няма да се върне в рали „Финландия”

Срокът за подаване на заявки за рали „България 2023” с намалена такса изтича в понеделник, а крайният срок за подаване на заявки за състезанието е 17 август.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти