Пирели обяви гумите за състезанията в Нидерландия и Италия

Лятната пауза във Формула 1 се намира в своето начало, но погледите на всички вече са насочени към следващите стартове от световния шампионат. Те ще бъдат в Нидерландия и Италия, а официалния доставчик на гуми Пирели обяви на кои смеси ще разчита на уикендите на „Зандвоорт“ и „Монца“.

В Гран При на Нидерландия отборите и пилотите ще разполагат с гумите С1, С2 и С3, които са в по-твърдата част на гамата на италианската компания. До момента тази комбинация беше използвана три пъти през годината, като това се случи в Бахрейн, Испания и Великобритания.

Всички тези състезания се характеризират с голямо износване на гумите, каквото се очаква и на „Зандвоорт“, където виражи подлагат под голямо натоварване продуктите на Пирели. Любопитно е, че въпреки тези очаквания натоварвания Пирели няма да използва най-твърдата си гума – С0, която все още не е влизала в употреба от началото на сезона.

На „Монца“ пък италианската компания ще заложи на трите си най-меки смеси – С3, С4 и С5, които вече бяха използвани пет пъти от началото на сезона. Тази комбинация беше на разположение на тимовете в Азербайджан, Монако, Канада, Австрия и Унгария. Тя трябваше да се използва и в отменената Гран При на Емилия-Романя.

Уикендът на „Имола“ трябваше да бъде и първият, в който да се използва алтернативното разпределение на гумите, което направи своя дебют в Унгария преди седмица. Вторият такъв уикенд за годината ще бъде именно за Гран При на Италия, където пилотите ще получат само 11 комплекта гуми за сухо, а не стандартните 13. Освен това те ще бъдат ограничени и с какви гуми да карат в трите фаза на квалификацията. В Q1 те ще имат достъп само до твърдите смеси (С3), в Q2 до средно твърдите (C4) и чак в Q3 ще могат да използват меките (С5).

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти