Ето защо Никола Цолов не получи точки за 8-ото си място на "Спа"

Никола Цолов завърши днешното спринтово състезание от Формула 3 на пистата „Спа“ на осмата позиция. Това трябваше да донесе първи точки за Българския лъв в шампионата, но това няма да се случи заради правило, което беше въведено след Гран При на Белгия във Формула 1 през 2021 година.

Никола Цолов завърши 7-ми на "Спа", взе първите си точки

Преди две години състезание на „Спа“ практически нямаше и бяха направени само две обиколки зад колата на сигурността и пилотите получиха половината от полагащите им се точки. Преди старта на сезон 2022 спортният правилник бе изменен и вече се изисква да бъдат направени поне две пълни състезателни обиколки без кола на сигурността или виртуална такава, за да бъдат раздадени точки. Няма значение дали тези две обиколки ще са последователни, или не. Това правило важи както за Формула 1, така и за всички пистови шампионати под шапката на ФИА. 

Формула 1 обяви промени в спортния правилник след фарса на „Спа“ миналата година

В хода на днешния спринт от Формула 3 пилотите успяха да направят само една пълна състезателна обиколка, тъй като имаше общо три излизания на колата на сигурността в хода на състезанието, което беше с обща продължителност от 12 тура. Така не бе покрито минималното изискване, за да могат пилотите да получат точки от днешния старт и въпреки че записа първото си влизане в топ 10 в кариерата във Формула 3 Никола Цолов отново остава с нулев точков актив.

Това обаче може да се промени още утре в основната надпревара на „Спа“, която ще стартира в 9:30 часа сутринта българско време. В нея Българския лъв ще потегли пети, но може да се изкачи с едно място напред на старта, тъй като победителят в квалификацията Пепе Марти почти сигурно ще бъде наказан след инцидента си с Идо Коен днес. Въпросът е колко голяма ще бъде санкцията на испанеца – 3, 5 или 10 места.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти