Никола Цолов завърши 7-ми на "Спа", взе първите си точки

Никола Цолов спечели първите си точки във Формула 3, след като финишира осми в днешната спринтова надпревара на пистата „Спа“ в Белгия. Часове след финала той мина едно място напред - на 7-а позиция, тъй като наказание получи финиширалият 4-и Зак О'Съливан. Първоначално се смяташе, че първите 10 в класирането няма да получат точки, тъй като пилотите така и не направиха две пълни обиколки без излизане на колата на сигурността и според правилника на ФИА няма как да бъдат дадени точки.

Отделно от това, Българския лъв спечели и една позиция напред за стартовата решетка утре и ще потегли 4-и. Цолов трябваше да стартира пети, но наказанието на Пепе Марти с 5 места назад на стартовата решетка му осигури място на втора стартова редица.

Надпреварата в Ардените започна на доста влажна и на места дори мокра настилка, но въпреки това всички пилоти бяха със сликовете. В тези условия за пилотите беше много важно те да не допускат грешки и именно това стори Николка, който успя да се опази от инциденти в малкото състезателни обиколки.

Състезанието беше с продължителност от 12 тура, но голяма част от тях бяха направени зад колата на сигурността след няколко отделни катастрофи. Още в края на първата обиколка надпреварата бе неутрализирана след инцидент между Рафаел Виягомес и Себастиан Монтоя на изхода от завой №8.

Малко преди това да се случи Никола беше изпреварен от Франко Колапинто в спирането за „Автобусната спирка“ и се смъкна на деветата позиция. При рестарта в края на третия тур Българския лъв се върна на осмото място, от което стартира, след като изпревари Дино Беганович със страхотна маневра от външната страна на завой №8.

Секунди по-късно имаше сериозен инцидент между Пепе Марти, Габриеле Мини и Идо Коен на „Поуон“, след който отново бе изкарана колата на сигурността. Тя остана на трасето до края на седмата обиколка, когато надпреварата бе рестартирана.

В този случай Никола трябваше да се отбранява от Беганович, но той стори това и дори се опита да притисне Хю Бартър в спора за седмата позиция. Осмата обиколка бе и единствената пълна състезателна такава, която пилотите успяха да завъртят в хода на днешната надпревара.

Още в деветия тур състезанието отново бе неутрализирано, след като лидерът в шампионата Габриел Бортолето спря на правата „Кемъл“ след контакт с Беганович на „Сурс“. Автомобилът на сигурността остана на пистата до края на надпреварата и пилотите финишираха зад него.

Победата днес бе с Кайо Колет, който стартира четвърти и още в първия тур стигна до първата позиция. Втори финишира Тейлър Барнард, а тройката допълни Пол Арон. 

Основното състезание на „Спа“, с което ще завърши деветият кръг за сезон 2023 във Формула 3 е предвидено за 9:30 часа българско време утре сутринта. То ще бъде с продължителност от 15 обиколки, а в него Никола Цолов ще потегли 4-и, тъй като Марти, който спечели квалификацията, беше наказан заради инцидента с Коен.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти