Джоу се извини за инцидента в първия завой

Гуаню Джоу направи своята най-добра квалификация по време на уикенда за Гран При на Унгария и стартира пети във вчерашното състезание на „Хунгароринг“.

Началото на надпреварата край Будапеща обаче беше катастрофално за китайския пилот на Алфа Ромео, чийто автомобил влезе в режим „anti-stall“ при изгасването на светофарите. Докато Джоу потегли той беше загубил много места, след което обърка спирането си за първата крива и се удари в Дениъл Рикардо. Това доведе до верижен инцидент, който елиминирани двамата пилоти на Алпин Естебан Окон и Пиер Гасли, които се удариха един в друг.

За своята роля в инцидента китаецът бе наказан с пет секунди и в крайна сметка финишира на 16-та позиция, която на фона на петото място на старта беше разочароващо.

След състезание Джоу застана пред медиите и коментира разочароващото състезание и се извини за предизвикания от него инцидент в първия завой.

„Мисля, че стартът беше загубен още при потегляне. За съжаление нещо се обърка, но не знам какво точно. Не искам да коментира много. Държах нужните обороти и при светването на четвъртия светофар дадох цялата газ, тъй като нямах никакъв отговор от двигателя. След това, когато светлините изгаснаха нямах никаква мощност и трябваше да направя бавно потегляне. Трябваше изцяло да пусна съединителя. Много разочароващо, трябва да видим какво стана, защото нещо се обърка.„Преди спирането за първия завой влязох в мръсния въздух и всички пред мен се събраха. Нямаше как да спра повече, предните ми гуми бяха блокирани. Съжалявам за това, което се случи с пилотите, които пострадаха от моята грешка“, заяви Джоу.

Неговият съотборник Валтери Ботас потегли осми и също имаше отстъпление в първия тур, след което завърши 12-ти.

„Първата обиколка беше проблемна и за двама ни. Джоу имаше проблеми на старта и аз трябваше да го заобиколя, с което загубих малко инерция. След това колите, които бяха с меките гуми просто ме задминаха с първия тур. Накрая просто не ни достигна темпо. В нито един момент нямах скоростта да се боря с колите пред мен. Не се представихме толкова добре, колкото в събота, но поне можем да извлечем позитиви от скоростта в квалификацията“, беше коментарът на Ботас след състезанието.

Вчера Алфа Ромео изпусна златен шанс да събере доста точки в битката във втората половина на отборното класиране във Формула 1. В него тимът от Хинвил заема деветото място с актив от девет точки, със само две по-малко от Уилямс и Хаас, които са с по 11 и са съответно седми и осми.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти