Алонсо: Новите гуми навредиха на нас и Ред Бул

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо е на мнението, че новата конструкцията на гумите, която бе въведена от Гран При на Великобритания, се е отразила негативно на поведението на колите на Астън Мартин и Ред Бул.

Изказването на испанеца дойде след вчерашната квалификация в Унгария, в която той се класира едва осми. На „Хунгароринг“ Алонсо изненадващо бе победен от пилотие на Макларън и Алфа Ромео, които преди промяна на гумите бяха доста по-назад в подреждането.

Това съвпадение в промяната на гумите и скоростта на част от тимовете кара Алонсо да вярва, че новата конструкция се отразя положително на някои от колите и влияе негативно на други. Самата нова конструкция беше въведена заради по-големия от очаквания напредък в представянето на колите, които беше регистриран в началните кръгове за годината. 

Пирели: На “Силвърстоун” ще дебютират нови гуми

„На една десета сме зад Макларън, така не е толкова зле, колкото резултатите предполагат. Но да, ние трябва да се подобрим, няма съмнение, че в последните състезания направихме крачка назад, а всички други направиха стъпка напред.„Освен това случайно това се случи, когато Пирели въведе новата конструкция. След тази промяна има отбори, които имат повече затруднения, а други са доста по-доволни. Не сме само ние, мисля, че и Ред Бул бяха ударени с тези гуми. Преди те бяха в челото във всяка квалификация и всяко състезание, а сега те дори на са на полпозишъна.„Чеко (Перес) имаше проблеми да влезе в топ 10. На „Силвърстоун“ мисля, Макс (Верстапен) спечели със само три секунди пред Ландо (Норис). След „Силвърстоун“ нещата се объркаха“, коментира Алонсо пред медиите вчера.

Попитан дали неговото мнение е мотивирано от усещането, което получава в колата, или от хронометъра той заяви, че и двете имат влияние.

„И двете. Усещам колата малко по-различно с тези гуми. Но както казах, понякога е трудно да си безпристрастен. Очевидно ние не въведохме толкова подобрения, колкото конкурентите ни. Всеки четвъртък получаваме списък с новите части на всеки отбор. Така че  е много лесно да се види кои отбори имат все повече и повече подобрения във всяко състезание.„Но ако се върнем към началото на годината Ред Бул бяха първи и втори във всяка тренировка, квалификация и състезание. Този уикенд те не бяха на първото място в нито една сесия, а във Великобритания Макс спечели със само три секунди пред Ландо. Мисля, че Ред Бул загубиха темпо след „Силвърстоун“, това е факт.„Днес аз бях доволен от колата. Направихме няколко промени преди квалификацията и имах добро усещане. Средното ни изоставане от полпозишъна тази година е 4-5 десети, колкото беше и днес, така че си беше една нормална квалификация.„Но има цели седем коли пред нас. Така че докато квалификацията беше нормална за нас, то за някои друг тя беше невероятно. Тъй че от гледна точка резултатите не беше хубава събота“, каза Алонсо.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти