Отличен старт, но и малшанс за Никола Цолов на "Силвърстоун"

Никола Цолов направи отличен старт на основното състезание от седмия кръг за сезона във Формула 3 и само в първата обиколка на „Силвърстоун“ той спечели девет позиции.

Никола Цолов изтърва златен шанс за първи точки във Формула 3

Българския лъв потегли 23-ти след разочароващата си квалификация в петък, но се пласира перфектно в първия тур и се опази от контакти. Именно това позволи на Цолов да прогресира толкова много преди на пистата да излезе колата на сигурността, която остана до края на петата обиколка.

След рестарта Никола напредна с още една позиция, изпреварвайки Никита Бедрин, преди да стабилизира темпото си в следващите обиколки. Българинът отново демонстрира своя добър нюх за работата с гумите и във втората половина на дистанцията започна да си пробива път напред, тъй като пилотите пред него останаха с по-малко ресурс в своите сликове. В 17-я тур Никола достигна до 11-то място, като непосредствено пред него беше Себастиан Монтоя, който имаше големи проблеми със своите гуми.

Точно тогава над трасето започна да вали, а автомобилът на сигурността направи своята визита, след като Роберта Фариа катастрофира на завой №7. При рестарта в края на 20-та от 22 обиколки пистата вече беше доста мокра и за пилотите, които бяха със сликовете, беше по-скоро въпрос на оцеляване.

В тези сложни условия Никола загуби две позиции, една от Кайо Колет и една от Томи Смит, който беше единственият пилот, който спря в бокса и премина към гумите за мокро. В крайна сметка Българския лъв отново не успя да вземе точки, финиширайки 13-ти.

Отпред тимът на Трайдънт записа двойна победа благодарение на Оли Гьоте и Леонардо Форнароли. Италианецът стартира от полпозишъна и контролира надпреварата в първата ѝ половина, но не прецени правилно ресурса в своите гуми и нямаше как да задържи зад себе си съотборника си Гьоте, който стигна до първата си победа във Формула 3. Тройката в днешното състезание във Великобритания допълни Пепе Марти от екипа на Кампос.

Съотборниците на Никола Цолов в АРТ Гран При Грегоар Соси и Кейлън Фредерик финишираха съответно 10-ти и 20-ти. Соси завърши на по-малко от 0.2 секунди пред Смит, който въпреки смяната на гуми не успя да влезе в зоната на точките.

В генералното класиране във Формула 3 лидер с актив от 128 точки продължава да е шестият от днес Габриел Бортолето от Трайдънт, втори с пасив от 37 пункта е третият от днес Марти, а тройката с изоставане от 51 точки допълва Габриеле Мини (Хайтек). Италианският съотборник на Никола Цолов в академията на Алпин финишира на седмото място днес.

Следващият кръг от сезон 2023 във Формула 3 ще се проведе след две седмици на пистата „Хунгароринг“ край Будапеща. Унгарското трасе също ще бъде ново за Никола Цолов.

Още от Моторни спортове

Виж всички