Верстапен разби британските сърца и взе полпозишъна на "Силвърстоун"

Макс Верстапен разби сърцата на многохилядната публика по трибуните на „Силвърстоун“ и спечели своята пети пореден полпозишъна във Формула 1, след като триумфира в квалификацията за Гран При на Великобритания.

Голямата изненада днес беше тимът на Макларън, чиито пилоти Ландо Норис и Оскар Пиастри се класираха втори и трети за утрешния старт. Норис беше на предварителна първа позиция в заключителните минути след една страхотна обиколка, но малко след него своя тур завърши и Верстапен, който постигна 1:26.720, за да победи британеца с 0.241 секунди. Пиастри пък завърши на 0.372 от световния шампион.

Четвърти и пети утре ще стартират съотборниците във Ферари Шарл Леклер и миналогодишният победител на „Силвърстоун“ Карлос Сайнц. Пилотите на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън ще потеглят шести и седми в домашното си състезание, като седемкратният световен шампион ще подели четвъртата редица с Алекс Албон. Най-бавни в третата фаза на квалификацията бяха Фернандо Алонсо и Пиер Гасли, които ще стартират девети и десети в утрешния ден.

Нико Хюлкенберг бе първият пилот, който остана извън топ 10 в днешната квалификация, като германският пилот на Хаас беше с 0.114 секунди по-бавен от Ръсел в спора за последното място в решителния сегмент на сесията за място. Освен него аут след вторите 15 минути на днешната квалификация бяха още Ланс Строл, Естебан Окон, Логан Сарджънт и Валтери Ботас.

Финландецът дори не се появи на пистата в хода на Q2, след като неговият автомобил се повреди в края на Q1, в която той даде 11-то време. Пилотът на Алфа Ромео ще стартира 15-ти утре.

За пети пореден уикенд Серхио Перес имаше разочароваща квалификация, като мексиканецът бе елиминиран още след първата фаза на днешната битка за полпозишъна. Перес бе със само 0.019 секунди по-бавен от Алонсо в спора за последното място в топ 15.

Освен него аут след първите 18 минути на сесията за място бяха още Юки Цунода, Гуаню Джоу, Ник де Врийс и Кевин Магнусен. Датският пилот на Хаас спря на пистата по-малко от четири минути преди края на сесията, което доведе до нейното спиране.

Тъй като квалификацията започна при условията на изсъхваща писта след тази пауза тя бе в най-доброто си състояние и реално всички пилоти имаха само една летяща обиколка, за да се класират в Q2. Една от причините Перес да не стори това бе фактът, че той бе първи на пистата, а и прекара целия период на червения флаг, който бе приблизително 10 минути, в края на алеята пред боксовете, губейки температура в гумите си.

За него това е пети пореден уикенд, в който не успява да се класира в топ 10 на стартовата решетка за неделя. Негативна му серия започна в Монако, където той се блъсна в началото на Q1 и стартира последен. След това в Испания, Канада и Австрия той отпадна в Q2 след пилотски или стратегически грешки, а днес беше комбинация от двете.

Състезанието за Гран При на Великобритания, 11-ти кръг за сезон 2023 във Формула 1, е предвидено за 17:00 часа утре и ще може да бъде следено на живо със Sportal.bg.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти