Никола Цолов записа най-слабата си квалификация за сезона във Формула 3

Никола Цолов не успя да влезе в топ 20 в днешната квалификация от седмия кръг за сезон 2023 във Формула 3. Българският пилот на АРТ Гран При на ще стартира от 23-та позиция в двете състезания на пистата „Силвърстоун“ утре и в неделя.

За Никола това е първо излизане извън топ 20 в квалификация този сезон. До момента неговото най-слабо представяне беше 19-то място на „Каталуния“, където той участва болен.

Никола Цолов на крачка от топ 10 в тренировката на "Силвърстоун"

Българинът беше 17-ти след първото си излизане на пистата в хода на 30-минутната квалификация, но допусна грешка в първия сектор на първия си летящ тур при второто си излизане. Това го принуди да се откаже от тази обиколки и реално го остави със само един опит да подобри своя резултат с втория комплект гуми.

Никола стори това, но подобрението беше минимално и не му беше достатъчно да запази позиция в топ 20. За съжаление в самия край на сесията Българския лъв загуби няколко позиции и ще стартира едва 23-ти утре и в неделя.

С време от 1:47.054 то беше с 1.534 секунди по-бавен от победителя в квалификацията Леонардо Форнароли от Трайдънт. Италианецът избра да излезе на пистата в средата на сесията, когато почти всичките му съперници бяха в бокса и се възползва максимално от чистото трасе, за да излезе начело.

Съотборниците на Никола Цолов в АРТ Гран При Грегоар Соси и Кейлън Фредерик останаха съответно 13-ти и 18-ти. Соси беше с 0.784 по-бърз от Никола, докато разликата между българина и Фредерик беше 0.434 секунди. Тъй като и тримата останаха извън топ 12 нито един от тях няма да може да се възползва от обръщането на стартовата решетка за утрешния спринт.

Той ще започне утре в 11:20 часа българско време сутринта и ще бъде с продължителност от 18 обиколки или 40 минути плюс една обиколка.

Снимки: twitter.com/Formula3

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти