Никола Цолов на крачка от топ 10 в тренировката на "Силвърстоун"

Българският пилот Никола Цолов остана на крачка от място в челната десетка в единствената свободна тренировка преди седмия кръг за сезон 2023 във Формула 3 на пистата „Силвърстоун“ във Великобритания.

Пилотът на АРТ Гран При успя да завърти обиколка за 1:46.454 на британското трасе и бе с 0.660 секунди по-бавен от Люк Браунинг от екипа на Хайтек, който оглави класирането. За Никола това е един оптимистичен резултат на фона на разочароващото му представяне в Австрия преди седмица.

Иначе в самата сесия Българския лъв имаше една екскурзия извън пистата. Тя се случи още в началните минути, когато той не прецени добре спирането си за завой №6 („Бруукландс“) и излезе извън трасето, след което се върна на него и продължи участието си в тренировката.

Никола Цолов: На „Силвърстоун” трябва да си бърз от първата обиколка

В нея неговите съотборници Грегоар Соси и Кейлън Фредерик се класираха съответно шести и 28-ми. Соси бе с 0.264 по-бърз от Цолов, докато Фредерик завъртя едва шест тура в хода на 45-минутната сесия. Причината за този ограничен километраж на американския състезател е неговият удар със Зак О'Съливън в спирането за шикана „Вейл“. 

Британецът се движеше бавно върху състезателната линия в опита си да отвори преднина пред себе си, за да започне летяща обиколка, докато Фредерик завършваше такава. Американецът бе изненадан от наличието на няколко коли върху състезателната линия в зоната за спиране и нямаше как да избегна всичките и се удари в О'Съливън.

Квалификацията преди седмия кръг за сезон 2023 във Формула 3 стартира днес в 16:10 часа българско време. Тя ще определи реда за стартиране и за двете състезания утре и в неделя, като за утрешния спринт топ 12 от днешната квалификация ще бъдат обърнати. Това означава, че ако бъде запазено класирането на тренировката Никола Цолов ще стартира първи утре сутринта.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти