Пирели: На “Силвърстоун” ще дебютират нови гуми

Отборите във Формула 1 ще използват трите най-твърди модела сликове в хода на предстоящия състезателен уикенд за Гран При на Великобритания на пистата “Силвърстоун” - от С1 до С3. А шефът на моторспорт подразделението на Пирели Марио Изола потвърди, че пилотите ще получат гуми с нова конструкция, като става въпрос за стиковете, които отборите тестваха по време на петъчните тренировки в Барселона. Разликите с досегашните модели гуми не е голяма, като основно става въпрос за използването на някои нови материали при изграждането на сликовете.

Първоначално в Пирели планираха да използват тези гуми от сезон 2024, но след това решиха това да стане още сега, тъй като по-устойчивата конструкция на новите сликове ще е важна, тъй като новите автомобили с грунд ефект оказват сериозно натоварване върху гумите. От Пирели потвърдиха, че новата конструкция на гумите не се отразява по никакъв начин на техническите параметри или характеристиките на стиковете.

“Въвеждането на новите гуми се налага заради повишаването на натоварванията върху сликовете, които генерират автомобилите във Формула 1 - потвърди Изола. - Новите гуми са по-издръжливи на такива натоварвания, без обаче това да се отразява на представянето им. Неслучайно избрахме “Силвърстоун” за дебюта на тези гуми, тъй като тук сликовете да поставени под сериозно натоварване.”

Предстоящият уикенд ще е ключов за Мерцедес

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти