Никола Цолов стартира в средата на колоната в двете състезания в Австрия

Никола Цолов ще трябва да започне двете състезания от Формула 3 на австрийската писта „Ред Бул Ринг“ от 17-то място на стартовата решетка.

В квалификацията в Щирия българският пилот на АРТ Гран При успя да завърти обиколка за 1:21.083 и беше с 0.626 секунди по-бавен от съотборника си Грегоар Соси, който спечели полпозишъна. Първоначалното първото място бе присъдено на Пол Арон, чийто топ резултат бе с 0.174 по-добър от този на Соси.

Естонецът обаче загуби своята най-добра обиколка, тъй като бе напуснал границите на трасето в нея. Това позволи на Соси да се изкачи на първата позиция, докато Арон ще трябва да стартира четвърти е неделя.

Арон не беше единственият пилот, който загуби своето време заради същото нарушение. Това се случи още с Никита Бедрин, Леонардо Форнароли и Тейлър Барнард, които се бяха класирали съответно 5-ти, 9-ти и 16-ти. Изтриването на техните времена позволи на Цолов да се изкачи с три места в минути след края на квалификацията, в която той първоначално завърши 20-ти.

Изтрити времена имаше и за други пилот, а може би най-големият късметлия от цялото това разбъркване е Пепе Марти. Испанецът се класира 12-ти, след което се изкачи до 10-то място след изтриването на времената на Бедрин и Форнароли. По-късно Марти също загуби своето най-добро време, което го върна на 12-та позиция, която обаче му дава полпозишъна за утрешния спринт. В него той ще подели първата редица с Габриеле Мини, а трети ще потегли третият пилот на АРТ Гран При на Кейлън Фредери, който след цялото разместване днес се класира девети.

Спринтовото състезание от шестия състезателен уикенд във Формула 3 за 2023 година започва утре в 11:00 часа българско време. То ще бъде с продължителност от 21 обиколки или 40 минути плюс една обиколка.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти