Дукати блокира промяна на формата на MotoGP в средата на сезон 2023

Отборът на Дукати е използвал своето право на вето, за да блокира една промяна във формата на състезателните уикенди в MotoGP в средата на сезон 2023, която беше поискана от почти всички пилоти.

Желанието на състезателите беше само и единствено втората тренировка в петък да оказва влияние върху разпределението на участниците в двете фаза на съботната квалификация. Идеята на пилотите беше по този начин първата тренировка да стане свободна, което пък да им позволи да се фокусират повече върху търсенето на настройки и тестването на нови части.

Джак Милър се ядоса на "принцесите" в MotoGP

В момента общото класиране от двете петъчни сесии определя кои десетима пилоти ще участват директно в Q2 и кои ще трябва да преминат през Q1. Това практически принуждава пилотите да атакуват максимално след по-малко от половин час на пистата в петък сутринта, за да се застраховат при евентуални усложнения в метеорологичните условия в петък следобед.

По думите на самите пилоти, включително и тези на Дукати, това чувствително увеличава рисковете, които те поемат, тъй като от въвеждането на спринтовете в началото на годината стартовата позиция стана още по-важна. Тази промяна бе подложена на гласуване на „Ассен“ вчера, където всеки от петте производителя имаше право да наложи своето вето.

Еспаргаро: В момента в MotoGP е скучно

Единствено от Дукати избраха да се възползват от това си право и така MotoGP ще запази настоящия си формат до края на този сезон. Още от следващата година обаче желанието на пилотите ще бъда изпълнено и само резултатите от втората тренировка в петък ще се взимат под внимание, когато се решава кои пилоти ще карат директно в Q2 в събота сутринта. Останалата част от уикенда ще бъде запазена, включително 30-минутната тренировка, която предшества квалификацията и 10-минутната загрявка в неделя.

Снимки: MotoGP

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти