Фотофиниш донесе победата на Хорхе Мартин в Гран При на Германия

Хорхе Мартин спечели своята втора победа в MotoGP, след като триумфира в надпреварата за Гран При на Германия, в която разликата на финала между него и втория Франческо Баная (Дукати) бе едва 0.064 секунди.

Мартин поведе за първи път в състезанието още в третия тур, когато изпревари световния шампион в спирането за завой №12. Впоследствие двамата започнаха да се откъсват от колоната преди в последните десет тура да си спретнат един страхотен дуел за победата.

Първо Баная атакува и изпревари пилота на Прамак Дукати в 12-я завой в 21-та от 30 обиколки, а три тура по-късно испанецът си върна първата позиция, отново в завой №12. След това той трябваше да парира няколко атаки на Баная и стори това перфектно, като в края на предпоследната обиколка дори се стигна до контакт между двамата.

След него Баная загуби няколко метра, но още до средата на финалния тур успя да догони лидера. Световният шампион пробва една последна атака на изхода от финалната крива на състезанието, от която той ускори по-добре, но спринтът до финалната линия се оказа твърде къс, за да може той да изпревари Мартин.

Така след победата си в спринта вчера Мартин триумфира и в днешното основно състезание на „Заксенринг“, с което той стана едва вторият пилот, който успява да оформи този своеобразен максимум от началото на сезона. До момента това беше правенo единствено от Баная, който го стори в Португалия и Италия. За Мартин това е неговата първа победа в кралския клас от Гран При на Щирия през 2021 година. 

За Дукати пък това е едва втора победа в Гран При на Германия, където техният предишен успех датираше от 2008 година, когато триумфът в Саксония бе за Кейси Стоунър. Всъщност италианският производител днес окупира всички позиции в топ 5, тъй като Йоан Зарко (Прамак Дукати) финиши трети за трето поредно състезание, а съотборниците във VR46 Дукати Марко Бедзеки и Лука Марини се класираха четвърти и пети.

Джак Милър (КТМ) финишира на шестото място, а топ 10 допълниха Алекс Маркес (Грезини Дукати), Енеа Бастианини (Дукати), Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати) и Мигел Оливейра (RNF Априлия). Точки от осмия кръг за сезон 2023 в MotoGP взеха още Аугусто Фернандес (Tech3 ГАСГАС), Франко Морбидели (Ямаха), Фабио Куартараро (Ямаха), Такааки Накагами (LCR Хонда) и Раул Фернандес (RNF Априлия).

Соченият за голям фаворит този уикенд Марк Маркес (Хонда) дори не се включи в състезанието след падането си в сутрешната загрявка. Така серията от поредни победи на испанеца в Саксония бе запазена, тъй като в последните си 11 участия на това трасе той има 11 победи.

В генералното класиране с днешната си победа Мартин се доближи на 16 точки от лидера Баная, който с актив от 160 пункта остава начело. Мартин е втори със 144, а челната тройка допълва Бедзеки, който изостава с 35 точки от лидера.

Пълно класиране при пилотите в MotoGP след Гран При на Германия

Сезон 2023 в MotoGP продължава следващата седмица с надпреварата за Гран При на Нидерландия на пистата „Ассен“. Това ще бъде и последното състезание преди лятната пауза в кралския клас.

ХРОНОЛОГИЯ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА ГРАН ПРИ НА ГЕРМАНИЯ В MotoGP:

Старт на състезанието! И този път стартиралият трети Милър направи отлично потегляне и успя да поведе в спринта до първия завой. За разлика от вчера обаче австралиецът успя да парира контраатаката на Баная във втората крива и запази първата си позиция. 

1/30 - Лидерът допусна грешка в 11-я завой, която позволи на Баная, Марини и Мартин да го изпреварят в спирането за завой №12. 

2/30 - Мартин изпревари Марини в началото на обиколката, за да излезе на второто място, непосредствено зад Баная. 

По-назад Еспаргаро раздели двата КТМ-а на Биндър и Милър със страхотна маневра срещу южноафриканеца в завой №12, с която той излезе на петата позиция. 

3/30 - Биндър много бързо си върна позицията, с много късно спиране за първия завой в третия тур. 

В края на обиколката Мартин поведе, след като изпревари Баная в завой №12 и много бързо се откъсна на половин секунда пред световния шампион. 

8/30 - Винялес напусна състезанието, след като двигателят на неговия мотор изпуши в последния сектор на трасето. 

10/30 - Точно както и във вчерашния спринт Биндър се залепи за Марини в спора за третото място, а много близо зад тях бе и Зарко. Зад тях Бедзеки изпревари Милър в битката за шестата позиция, с много късно спиране за първия завой. По-рано австралийският пилот на КТМ бе изпреварен от своя съотборник Биндър и от Зарко. 

Биндър задмина Марини в спирането за 12-я завой, за да заеме последното място на подиума. 

12/30 - Марини загуби още едно място, след като бе изпреварен от Зарко в ултрабързия завой №11. 

13/30 - В челото разликата между лидерите Мартин и Баная варираше между 0.5 и 0.7 секунда в хода на всяка обиколка, а двамата се бяха откъснали на над 2.5 секунди пред третия Биндър. 

15/30 - При преполовяването на дистанцията двамата водачи продължаваха да са като залепени един за друг, а техният аванс пред третия вече беше прехвърлил 3.1 секунди. 

17/30 - След като изпревари Милър Бедзеки настигна своя съотборник Марини и пробва атака срещу него в спирането за първия завой, но отвори твърде много кривата и това позволи на Марини отново да излезе на петото място. 

18/30 - Втората атака на Бедзеки срещу Марини обаче беше успешна и така двукратният победител през тази година се изкачи на петата позиция. Дистанцията между него и четвъртия Зарко беше 1.7 секунди. 

19/30 - Биндър допусна грешка в третия сектор на трасето и напусна състезанието след едно сравнително тежко падане на завой №8. Грешката на пилота на КТМ позволи на Зарко да се изкачи на третото място. 

20/30 - Преди финалните десет обиколки разликата между Мартин и Баная продължаваше да е минимална, а техният аванс пред Зарко вече бе достигнал 4.4 секунди. 

21/30 - Световният шампион чувствително се доближи до Мартин във втората половина обиколката и изпревари лидера в спирането за завой №12. 

24/30 - След само три обиколки във въздушната струя на Баная Мартин си върна първото място, след като се справи със световния шампион отново в завой №12. 

27/30 - Баная беше много близо до Мартин при преминаването на завой №11 и се опита да атакува испанеца в спирането за завой №12, но пилотът на Прамак Дукати затръшна вратата пред световния шампион. 

29/30 - Мартин намали твърде много своята скорост в последния завой на трасето и се стигна до контакт между него и Баная, след който световният шампион загуби известна дистанция, но и двамата продължиха участието си в надпреварата. 

Край на състезанието! Хорхе Мартин с втора победа в своята кариера, Франческо Баная завърши втори, на само 0.064 секунди зад победителя, а топ 3 допълни Йоан Зарко. 

Снимки: MotoGP

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти