Последно: Ред Бул се отказа да продава Алфа Таури

Съветникът на Ред Бул във Формула 1 доктор Хелмут Марко обяви, че компанията се е отказала да продава втория си отбор в световния шампионат Алфа Таури. Тимът ще остане във Фаенца, но отборът ще „работи по-сериозно с Ред Бул, тъй като правилата го позволяват”.

В началото на сезон 2023 във Формула 1 бъдещето на Алфа Таури изглеждаше несигурно заради слабото представяне на тима и загубите, които генерира отборът. В края на този сезон шефът на тима Франц Тост напуска, а на мястото му ще дойде Лоран Мекис от Ферари. Бившият генерален секретар на ФИА Питър Байер пък ще стане главен изпълнителен директор на отбора.

„Вече имаме решение. Алфа Таури ще остане собственост на Ред Бул и ще продължи да действа като младежки отбор – заяви доктор Марко пред Formel1.de. – Но тимът ще работи в по-тясно сътрудничество с Рес Бул, що се отнася до разходите и синергията между двата тима. Байер ще е много ценен с това, което е научил във ФИА и ще го използваме и в Ред Бул.”

Прогноза: Ред Бул ще продаде Алфа Таури преди 2026

В друго интервю Тост вече потвърди, че е очаквал базата на Алфа Таури да остане във Фаенца, но също така обясни, че и сега тимът използва активно британската си база – на практика целият аеродинамичен отдел на отбора е във Великобритания. Също така, Тост обясни, че все още няма решение дали Алфа Таури ще запази името си или шефовете на Ред Бул ще използват друго название.

Шефът на Алфа Таури определи кои са най-бързите пилоти, с които е работил

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти