Прогноза: Ред Бул ще продаде Алфа Таури преди 2026

Ред Бул ще продаде втория си отбор във Формула 1 Алфа Таури преди влизането в сила на следващия пакет технически правила, тъй като компанията няма реална полза от тима. Това е прогнозата на експерта по бизнеса, свързан с Формула 1 Марк Галахър.

Ред Бул участва във Формула 1 с два отбора от 2006 година, когато компанията купи легендарния опашкар Минарди и го прекръсти на Торо Росо. През годините за Торо Росо караха някои от най-големите звезди в съвременната Формула 1 като Себастиан Фетел и Макс Верстапен, а през 2020 тимът беше прекръстен на Алфа Таури - както се казва компанията за дрехи на Ред Бул.

В последните сезони обаче Алфа Таури се срина в дъното на класирането, като завърши на 9-о място миналата година, сега отново е на предпоследната позиция с едва 2 точки от първите 5 състезания.

Шефът на Алфа Таури определи кои са най-бързите пилоти, с които е работил

От Ред Бул редовно отричат, че ще продават Алфа Таури, но слуховете за това станаха още по-упорити след смъртта на Дитрих Матешиц, а доктор Хелмут Марко призна, че компанията вече е получила няколко оферти за продажбата на Алфа Таури.

Ред Бул призна, че има интерес за покупката на Алфа Таури

“Ред Бул вече няма нужда от Алфа Таури - обясни Галахър, който във Формула 1 е работил за Ред Бул, Джордан и Косуърт. - Ред Бул да притежава два отбора беше идея на Матешиц, освен това в ерата на Бърни Екълстоун по този начин компанията имаше по-голямо влияние в спорта. А и доктор Марко разполага с отбор за развиване на младите таланти на Ред Бул. Два отбора от 10, това са 20% от стартовата решетка. В днешно време обаче това няма такова политическо значение както преди 10 или 15 години. При Либърти Медия Формула 1 се промени сериозно и сега Ред Бул може да продаде Алфа Таури за страхотни пари.”

Доктор Марко: Акционерите ще решат за Алфа Таури

Галахър дори обясни какво означават “страхотни пари” според днешните стандарти на Формула 1.

Мекис сменя Тост в Алфа Таури

“Цената на Алфа Таури би могла да е 500 милиона долара, интересът за влизане във Формула 1 огромен - потвърди бизнес експертът. - Дори цената може да е по-висока. Има група кандидати за влизане във Формула 1 - някои от тях са сериозни и имат пари, други са просто нелепи кандидати, които само мечтаят. Освен това, като марка Алфа Таури явно не постига целите си, така че е резонно тимът да бъде продаден. Ще се изненадам ако тимът все още е собственост на Ред Бул за началото на сезон 2026, когато ще влязат в сила новите технически правила, дотогава ще е продаден.”

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти