Президентът на ФИМ: В Казахстан не направиха нищо

По-рано тази седмица Международната мотоциклетна федерация (ФИМ) и собствениците на MotoGP – Dorna Sports обявиха, че Гран При на Казахстан няма да се проведе през тази година.

Причината за анулирането на дебютната визита на кралския клас на пистата „Сокол“, която е разположена в близост до най-големия град в страната – Алмати, е фактът, че тя не получи необходимата сертификация навреме. По време на уикенда за Гран При на Испания президентът на ФИМ Хорхе Виегас хвърли вината за това стечение на обстоятелствата изцяло върху организаторите в Казахстан.

Няма да има Гран При на Казахстан в MotoGP

„Причината е много проста. Състезанието беше добавено в календара през ноември и се искаха определени спецификации за безопасността на пистата и съоръженията в падока, а те не свършиха нищо по тях. Те само отлагаха нещата. След това имаше и лошо време, след това избори, след това проблеми с министъра и накрая стигнахме до момент, след който нямаше как да отлагаме повече, иначе тимовете щяха да са си платили вече полетите и хотелите, които нямаше да могат да се върнат. Мисля, че те се опитаха да направят състезанието и с настоящия вид на пистата. Тази игра винаги я има, но ние изразходвахме всички възможности“, обясни Виегас пред Sport TV.„Те не направиха нищо – продължи португалецът, говорейки за проблемите относно хомологацията на пистата. – Проблемът е, че те дори не започнаха да правят каквото трябва и времето просто свърши. Има едно нещо, което ние никога не пренебрегваме и това е безопасността на пилотите. Ако те искат да бъдат включени в календара за догодина – нужната работа трябва да бъде свършена до август тази година.“

Ясно е кога и къде ще започне сезон 2024 в MotoGP

Виегат също така обясни и защо Гран При на Казахстан не беше заменена от друга надпревара. След това решение на ФИМ календарът в MotoGP практически загуби едно състезание и така сега той включва 20, а не 21 състезателни уикенда.

Ботас може да купи пистата, която трябваше да върне MotoGP във Финландия

„Този път нямаше свободна писта, а ние пробвахме цели три, но сега беше твърде късно. Трудно е, защото обикновено парите за състезанията идват от държавата, независимо дали говорим за Португалия или Китай, винаги е така. А сега бюджетите вече са оформени. За съжаление ще имаме само 20 уикенд, което само по себе си не е лошо“, заяви Виегас.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти