Как новият формат ще попречи на подготовката на отборите за състезанията в Баку?

По-рано тази седмица Международната автомобилна федерация (ФИА) одобри промени във формата на спринтовите уикенди във Формула 1, които ще станат факт още за Гран При на Азербайджан.

След промените тимовете ще разполагат със само един час за подготовка в хода на целия уикенд, тъй като втората тренировка бе заменена от втора квалификация, която ще важи само за спринта. Така петъчната тренровка остава единствената, в която тимовете ще могат да правят своите тестове за целия уикенд, включително дългите серии от обиколки, които са много важни за подготовката им за всяко едно състезание.

Официално: Формула 1 с нов формат за спринтовите уикенди

„Когато имаш само една тренировка става практически невъзможно да сбиеш обичайната си програма в само една сесия. Губиш възможността да се фокусираш върху дългите серии, тъй като ще трябва да наредим правилно приоритетите си“, обясни главният инженер на Мерцедес Андрю Шовлин.

Спортният директор на „Черните стрели“ Рон Медоус също изрази сходна позиция, намеквайки, че сега тимовете ще трябва да жертват част от обичайната си програма.

„Ще бъде доста сложно за инженерите и пилотите да намерят правилните настройки за квалификациите и състезанията. Ще трябва да направим възможно най-много обиколки в тренировката, така че най-вероятно в хода на самата сесия няма да правим големи промени в настройките, за да могат пилотите да са повече време на пистата. Това е един нов начин на работа за отборите, който дава равен шанс да всички да блеснат“, заяви Медоус.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти