Мекис сменя Тост в Алфа Таури

Вторият отбор на Ред Бул във Формула 1 ще има нови шефове за началото на следващия сезон в световния шампионат. Настоящият шеф на отбора Франц Тост ще се пенсионира в края на настоящата кампания, а по-късно мястото му ще заеме сегашният спортен директор на Ферари Лоран Мекис.

Също така, и бившият генерален секретар на ФИА Петер Байер ще премине в Алфа Таури, като той ще е главен изпълнителен директор. От тима потвърдиха всички тези промени снощи.

Това ще е най-голямата смяна на шефове в историята на Алфа Таури, преди това Торо Росо, след като Ред Бул купи Минарди през 2005 година. Тост е начело на отбора от 18 години, като под негово ръководство дойдоха двете победи на тима – в Италия през 2008 и 2020.

Лоран Мекис напуска Ферари заради Алфа Таури?

Миналата година Алфа Таури остана едва на 9-о място в класирането при конструкторите, което провокира слухове, че Ред Бул може да продаде тима. Доктор Хелмут Марко отрече, но допълни, че във Фаенца ще има промени.

Шефът на Алфа Таури вече мисли за пенсия

Слабото начало на сезона – само една точка в първите три състезания през 2023, най-вероятно е ускорило промените.

Ред Бул призна, че има интерес за покупката на Алфа Таури

„Искам да благодаря на Франц Тост за усилената му работа в Алфа Таури в последните 18 години – заяви Оливер Минцлаф, директорът, който отговаря за корпоративните проекти и инвестициите в Ред Бул. – При престоя си във Фаенца той винаги е преследвал една цел – максимално добро представяне от автомобила и пилота. Неговото лидерство осигури изключителни победи и развитието на някои от най-големите таланти, състезавали се във Формула 1.”

Ален Прост: Всички във Формула 1 са в криза, дори и Ред Бул

От тима също така потвърдиха, че Тост ще остане да работи за Алфа Таури, но вече като консултант.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти