Пламен Константинов и Локомотив изпуснаха подвиг срещу Зенит, но направиха Новосибирск волейболна столица

Вицешампионите от Локомотив (Новосибирск), които са водени от селекционера на мъжкия национален отбор на България Пламен Константинов, ще играят за бронзовите медали в Суперлигата на Русия.

"Железничарите" изиграха отличен мач, поведоха с 2:0 гейма, но в крайна сметка отстъпиха на победителя в редовния сезон Зенит (Казан) с 2:3 (25:21, 25:23, 21:25, 20:25, 13:15) в четвъртата полуфинална среща, която се игра пред 5000 зрители в “Локомотив Арена”.

Така казанци спечелиха серията с 3-1 успеха и се класираха на  финал за първи път от 2019 г. насам, когато загубиха от Кузбас (Кемерово) в битката за титлата.

Възпитаниците на Пламен Константинов спечелиха третия двубой от серията с 3:0 след страхотна игра сръбския диагонал Дражан Лубурич, който пропусна двата мача в Казан заради контузения на гърба.

Лубурич игра и в двата мача в Новосибирск на обезболяващи инжекции, но проблемите за Пламен Константинов преди 4-ата среща с травмирани състезатели на спряха.

Титулярното либеро Роман Мартинюк започна двубоя опита се да играе, но още в първата част се наложи да бъде заменен от Семьон Кривитченко.

Реализатор №1 за Локомотив през този сезон Иля Казаченков дори не бе в групата за мача, също заради травма в гърба.

“Мислихме, че всички наши проблеми с контузии са отминали, но те продължиха и в плейофите. Първо Лубурич. Тъкмо той се възстанови, контузи се Казаченков. С него шансовете ни за успех щяха да са по-големи”, заяви Пламен Константинов.

Въпреки здравословните проблеми, Дражан Лубурич почти сам спечели първия гейм за Локомотив, след като застана на сервис при 22:21 и заби 3 поредни аса. По-късно силата на Лубурич спадна и това се отрази на играта на Локомотив.

Възпитаниците на Пламен Константинов спечелиха и втората част с 25:23. После Зенит показа класа и успя да се справи със силната игра на Локомотив и мощната подкрепа от трибуните.

В тайбрека възпитаниците на Алексей Вербов дръпнаха с 8:4. Грешка на Джон Гордън Перин доведе до 6 точки преднина за Зенит 12:6. Тогава каза на своите възпитаници да вдигнат глави и да се борят до последно. Омар Курбанов продължи с отличните си изяви и успя да задържи Локомотив в мача. 

Зенит стигна до мачбол при 14:10. Вицешампионите успяха да запишат 3 поредни точки до 13:14 и дори имаха шанс да изравнят резултата, но Дражан Лубурич и Джон Гордън Перин не успяха да се възползват. Блокаут на Дмитрий Волков донесе успеха на Зенит в тайбрек с 15:13.

“Отборът ми се бори, показа красив волейбол. Смятам, след такава загуба никой не може да има претенции към тима ни за отдадеността на играчите ни”, заяви Пламен Константинов след мача.

Най-вероятно Локомотив ще спори за бронзовите медали със Зенит (Санкт Петербург), които губят, засега, полуфиналната серия, от Динамо (Москва), с Цветан Соколов, с 0-2.

Цветан Соколов "унищожи" Зенит (Санкт Петербург)! Динамо (Москва) на победа от финал в Русия

“При всичките беди Локомотив прави изключително достоен сезон. Пламен Константинов всяка година успява да извлече максимума от състава си, затова Новосибирск разчита на него като треньор”, написа колегата Алмаз Хаиров в “БО Спорт”.

Локомотив няма да играе на финал в Русия, но с последните два мача срещу Зенит (Казан) Новосибирск доказа, че е волейболната столица на Русия, след като 10 000 зрители гледаха двата двубоя, а феновете следят, гледат и разбират от волейбол.

Ней-резултатен за Локомотив в четвъртия полуфинал бе Омар Курбанов с 19 точки (1 ас, 2 блокади), 15 точки добави Джон Гордън Перин (2 блокади). Толкова добави и Дражен Лубурич (4 аса).

За Зенит Максим Михайлов завърши с 22 точки (1 ас, 1 блок), 21 точки реализира Дмитрий Волков (1 ас, 6 блока). Сам Деруу се отличи с 18 точки (5 блока).

От своя страна тимът от Новосибирск ще играе за трети път за бронзовите отличия, след 2017 и 2021 г. Последния път "железничарите" се наложиха с 3:1 гейма над Кузбас (Кемерово).

Във витрината си Локо има една титла - от 2020 г., когато шампионът е обявен след прекратяване на първенството поради пандемията от коронавирус.

Зенит пък е най-титулуваният клуб в руския елит - с 10 трофея.

Полуфинал №4 в Суперлигата на Русия: 

ЛОКОМОТИВ (НОВОСИБИРСК) - ЗЕНИТ (КАЗАН) 2:3 (25:21, 25:23, 21:25, 20:25, 13:15)
ЛОКОМОТИВ: Константин Абаев, Дражен Лубурич 15, Джон Гордън Перин 14, Омар Курбанов 19, Дмитрий Лизик 9, Илияс Куркаев 14 - Роман Мартинюк-либеро (Семьон Кривитченко-либеро, Василей Молотков, Юрий Бережко, Игор Тисевич, Павел Круглов, Денис Черейский 1) Старши треньор: ПЛАМЕН КОНСТАНТИНОВ Треньор: АНДРЕЙ ЖЕКОВ ЗЕНИТ: Мика Кристенсън 4, Максим Михайлов 22, Дмитрий Волков 21, Сам Деруу 18, Дмитрий Щербинин, Артьом Волвич 4 - Иля Фьодоров-либеро (Алексей Кононов 2, Михаил Лабинский, Александър Волков 6, Андрей Сурмачевский)Старши треньор: АЛЕКСЕЙ ВЕРБОВ Треньор: ВЯЧЕСЛАВ КАРГУЗОВ.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти