Евертън спря Челси по пътя към четвъртата поредна победа

Челси се размина с четвърта поредна победа във всички турнири, след като завърши 2:2 с Евертън на „Стамфорд Бридж“ в двубой от 28-ия кръг на Висшата лига. Лондончани на два пъти повеждаха в резултата, но не успяваха да задържат преднината си. Жоао Феликс (52') откри малко след почивката, отбелязвайки втория си гол за Челси и първи такъв на „Стамфорд Бридж“. Абдулай Дукуре (69') изравни, но Кай Хавертц (76') реализира точно дузпа, с която отново изведе домакините напред. Елис Симс донесе точката на Евертън в 89-ата минута след грешка на Кулибали.

Греъм Потър бе направил три промени от мача с Лестър. Беноа Бадиашил, Рийс Джеймс и Кристиан Пулишич започнаха днес за сметка на Лофтъс-Чийк, Кукурейя и Мудрик. Голямата новина бе завръщането на Н'Голо Канте в групата след отсъствие от повече от седем месеца заради контузия.

Шон Дайч заложи на същия състав, който преди седмица победи Брентфорд.

Челси започна по-силно и в първите минути Ковачич нанесе силен удар от границата на наказателното поле, но топката премина встрани от вратата на Пикфорд. В 11-ата минута Хавертц засече с глава центриране от корнер на Чилуел, но стреля доста неточно. След това обаче „карамелите“ затвориха много добре подстъпите към вратата си и въпреки че домакините владееха доста повече топката, за Пикфорд нямаше много работа. Стражът на гостите улови един удар на Феликс, но без да има особени проблеми. Така планът на Шон Дайч сработи напълно до почивката, а след 72% контрол върху топката и десет отправени изстрела, три от които точни, Челси не успя да вземе преднина.

В 49-ата минута Хавертц засече с глава центриране на Чилуел, но Пикфорд спаси. Три минути след това Челси най-сетне взе заслужен аванс. Кийн не успя да изчисти добре поредно центриране на Чилуел, топката стигна до Феликс около границата на наказателното поле. Португалецът направи крачка напред и стреля с левия крак към далечния ъгъл. Топката чукна гредата и влезе във вратата на Пикфорд.

Четири минути след това Пулишич помисли, че е удвоил след хубав удар от границата на наказателното поле, но попадението бе отменено заради засада на Феликс по-рано в хода на атаката.

Челси не успя да удвои преднината си в 69-ата минута допусна изравнителен гол. Тарковски засече с глава центриране от корнер на Макнийл, след което Дукуре скочи най-високо и също с глава прехвърли Кепа, който не реагира добре и през цялото време стоеше на голлинията. Хавертц изчисти, но технологията сигнализира, че топката е преминала голлинията с пълния си обем – 1:1.

Лондончани обаче бързо върнаха аванса си, след като Тарковски фаулира Рийс Джеймс в наказателното поле. Кай Хавертц реализира дузпата в 76-ата минута за 2:1.

В 82-рата минута Макнийл стреля опасно по диагонала, но топката профуча встрани от далечната греда.

В 89-ата минута Елис Симс, който се появи в игра 10 минути преди това, изравни резултата, след като нахлу отляво и премина с лекота през Кулибали, който направи неудачен опит да го блокира. След това и Кепа опита да избие удара, но не успя да спре пътя на топката към вратата му – 2:2. Това бе първи гол на Симс за Евертън. 

Още от Футбол свят

Виж всички