Самуеле Чекарели - между спринта и правото

Италианецът Самуеле Чекарели спечели европейската титла на 60 метра в зала в Истанбул, побеждавайки своя сънародник и олимпийски шампион на 100 метра Марсел Джейкъбс. 23-годишният студент по право от Маса веднъж вече победи Джейкъбс на националния шампионат на Италия, но успехът в “Атакьой арена” беше много по-значителен.

В полуфиналите Чекарели записа резултат №1 в Европа за сезона от 6.47 секунди, а във финала се наложи с 6.48 сек.

Напредъкът на Чекарели през 2023 г. е наистина впечатляващ. Той започна сезона с личен рекорд от 6.72 секунди, за да сведе най-доброто си постижение до 6.47 сек.

Преди Истанбул той бяга 6.65 сек, 6.58 сек и 6.54 сек.

Успехите му на пистата обаче не са причина Чекарели да се откаже от лекциите по право. Личният му рекорд на 100 метра е 10.45 секунди.

"Да стана европейски шампион звучи страхотно, защото за първи път съм в италианския отбор, за първи път се състезавам на такива шампионати и стигам до първа победа. Така че не мога да бъда по-щастлив от това”, сподели след триумфа си в Истанбул Чекарели, за когото до този момент най-големите му прояви бяха участия на европейските първенства под 20 и под 23 г.

“Разбира се, че ще продължа да уча право, защото то е нещо, което наистина оценявам. Дава ми гледна точна за всичко, което се случва в живота и мисля, че атлетиката и правото са много важни, за да формирам моя психологически профил.

Може би бих искал да бъда адвокат или нещо в областта на човешките ресурси. Бих искал да работя с хора, защото съм много отворен, обичам да говоря с всички и наистина обичам да опознавам нови хора и нови култури и затова смятам, че човешките ресурси са добър начин за съчетаване на правото и личната реч”, добави Чекарели.

Въпреки прогреса си тази година, той настоява, че е изненадан от този успех: “Не очаквах това, защото имаше три години, когато нямах възможността да проведа цял сезон заради контузии. Така че не знаех какво да очаквам от този сезон на закрито и съм много щастлив от това, което се случи за около 15 дни!

Разбира се, победата над Марсел в националния шампионат ми даде увереност. Защото победата над олимпийския шампион е много голям резултат. Не знам колко хора биха могли да кажат, че са го победили! Така че за мен това беше много добър бонус.“

Той коментира и плановете си за летния сезон: “Първата ми цел е да подобря резултата си на 100 метра от 10.45 секунди, който е от 2021 г. Но не искам да мисля толкова напред. Бих искал да прогресирам.”

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти