Може да освободят Писториус от затвора в края на месеца

Оскар Писториус може да бъде освободен от затвора до края на този месец. 10 години след като уби приятелката си, бившият параолимпийски златен медалист вече е готов за условно освобождаване, след като излежа половината от присъдата си. Писториус, който е с два ампутирани крака, беше осъден на 13 години и пет месеца затвор за убийството на партньорката си Рийва Стийнкамп на Свети Валентин през 2013 г.

По време на продължителен и нашумял процес южноафриканската спортна звезда призна, че я е застрелял, въпреки че твърди, че я е смятал за крадец, влизащ в дома им. Първоначално той беше осъден за непредумишлено убийство, а след това за убийство.

Според The Independent комисия за предсрочно освобождаване в Южна Африка ще се срещне на 31 март, за да разгледа дело за предсрочното му освобождаване.

“Бяхме уведомени от комисията по условно освобождаване, че изслушването ще се състои на 31 март 2023 г. Това е вътрешен процес“, каза адвокатът на Писториус Джулиан Найт.

Докладът на The Independent също твърди, че семейството на Стийнкамп е против предсрочното освобождаване на Писториус.

Според южноафриканското законодателство затворниците могат да кандидатстват за условно освобождаване, след като са изтърпели поне половината от присъдите си.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти