Европейската атлетика подкрепя Турция след земетресенията

Европейското първенство в зала в Истанбул (Турция) ще започне на фона на опустошителните земетресения в югоизточната част на страната, които отнеха десетки хиляди човешки животи в началото февруари 2023-а. Състезанието е в "Атакьой арена" от 2 до 5 март, а Европейската атлетика е съпричастна към трагедията на турския народ.

Президентът на организацията Добромир Карамаринов отправи послание преди първенството, с което сложи начало на благотворителна кампания за набиране на средства за страната домакин.

"На 6 февруари Турция бе ударена от опустошително земетресение. Организирането на състезание в този момент, не е приоритет. Обаче, въпреки огромната трагедия, Организационният комитет на Истанбул 2023 показа ангажираност и готовност да продължи с подготовката на събитието в това изключително трудно време", казва Карамаринов в обръщението си.

"Подготовката продължава, както е планирано и ние координираме всичко с Турската атлетическа федерация, Местния организационен комитет и местните власти, които ни съдействат с всичко необходимо. Европейската атлетика застава зад решението на Местния организационен комитет да продължи с подготовката на състезанието и ще информира всички партньори за новините, които идва от правителството на Турция. Този шампионат, обаче, няма да бъде като останалите", добави той.

"Ние скърбим с нашите турски приятели и искаме да отдадем почит на тези които загубиха живота си и всички пострадали от земетресението като покажем уважение към Местния организационен комитет. Европейската атлетика ще се съсредоточи върху безопасността на нашите атлети и на състезанието, и ще предложи помощ и подкрепа на турския народ. Промоционалната програма и забавления за публиката ще бъдат сведени до минимум през тази година и няма да има реклама на състезанието в Турция. Европейската атлетика ще дари по 1 евро за всеки закупен билет от 7 февруари. Искаме да покажем любовта и съпричастността на атлетическата общност в Европа към хората от Турция и затова споделяйте видео, гласови или писмени послания с нас и нека покажем, че можем заедно да бъдем съпричастни към нещастието в тези трудни времена", се казва още в изявлението на Карамаринов.

Европейската атлетика включи и специална секция на сайта си за събиране на помощи за пострадалите от земетресенията.

Снимка: БФЛА

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти