Ямаха с най-добро време на старта на тестовете в MotoGP

Тест пилотът на Ямаха Кал Кръчлоу даде най-доброто време в първия ден на шейкдаун теста в MotoGP за 2023 година. В тридневните изпитания на пистата „Сепанг“ в Малайзия участие могат да вземат единствено тестовите състезатели на петте производителят в кралския клас – Ямаха, Дукати, Хонда, КТМ и Априлия.

Освен тях в този тест право на участие има и единственият новобранец в MotoGP за 2023 година Аугусто Фернандес. Действащият шампион в Moto2 ще се състезава за екипа на Тех3 ГАСГАС, който ще продължи да използва машините на КТМ, които просто ще носят брандинга на ГАСГАС.

В първия ден на теста в Малайзия Кръчлоу успя да завърти обиколка за 2:01.146, с която да оглави класирането за деня. По-важното за Ямаха обаче бе, че британецът успя да стигне до 330 км/ч на правите на „Сепанг“, което е увеличени с 3 км/ч спрямо рекордното постижение на японския производител от тестовете край Куала Лумпур преди година.

Второ време в класиране за деня даде Фернандес, който изостана с 0.185 секунди от Кръчлоу. За него обаче тези три дни на изпитания са много важни, тъй като преди старта на своята дебютна кампания в MotoGP той ще има само 9 дни тестове, като два от тях вече минаха.

Същинската работа за КТМ днес бе свършена от Дани Педроса, докато новият тестови състезател на австрийската марка Йонас Фолгер получи първи шанс да изпробва най-актуалната версия на RC16. В рамките на днешния ден Педроса работеше с екипа на новия титулярен пилот на КТМ Джак Милър.

Най-натоварен денят бе за пилота на Априлия Лоренцо Савадори, който трябваше да изпробва цели шест различни версии на RS-GP. Всяка от тях разполагаше с различен аеродинамичен пакет. Нова аеродинамика имаше още за Щефан Брадъл (Хонда) и Микеле Пиро (Дукати).

Шейкдаун тестът в MotoGP за 2023 година продължава до вторник включително, а в петък (10 февруари) стартират и официалните тестове, в които участие вече ще могат да вземат всички титулярни пилоти. За тях ще има само пет дни за изпитания преди старта на сезона, три в Малайзия в края на идната седмица и още два в Португалия след месец.

Снимки: MotoGP

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти