Съдебният процес срещу протестиралите на „Силвърстоун“ започна

Привържениците на инициативата Just Stop Oil, които нахлуха на пистата „Сивъртсоун“ в първата обиколка на миналогодишната Гран При на Великобритания във Формула 1 се явиха днес пред съда. Шестимата обвиняеми пледираха „невинен“ по обвиненията за извършването на „престъпно деяние за нарушаване на обществения ред“.

Припомняме, че петима души нахлуха на „Силвърстоун“ в първата обиколка на Гран При на Великобритания на правата между завои 5 и 6. Това се случи след като вече състезанието бе спряно заради тежкия инцидент на Гуаню Джоу още в първата крива.

Според прокуратурата в Нортхемптъншир този акт е довело до непосредствена опасност здравето и живота на протестиращите, маршалите и пилотите. Самите състезатели преминаха с ниска скорост покрай протестиращите, но това не отнема от факта, че те нахлуват на състезателна писта по време на състезание, което представлява огромен риск.

Като доказателство прокуратурата показа на 12-те съдебни заседателя любителски видеа от инцидента, както и онборд кадри от част от колите във Формула 1.

„Ще видите, че в момента, в който те нахлуват на самата писта част от колите вече са подминали това място. След това ще видите как две коли от Формула 1 преминават покрай протестиращите с по-висока скорост, докато те са на пистата. Вижда се как маршалите трябва да излязат на пистата, за да отстранят протестиращите.„Обвинението казва, че с тези си действия протестиращите поставят под огромен риск собственото си здраве, това на маршалите, както и пилотите. Основният проблем е, че те можеше да бъдат ударени от кола, която се движи с много висока скорост“, заяви прокурорът в своята откриваща реч.

Делото се гледа в районния съд в Нортхемптъншир, като обвинението са общо шестима. Петимата, които нахлуха на пистата плюс още един техен съмишленик, който не успя да стори това.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти