Мистър Бийн продава прекрасна Ланча Делта Интеграле Evo II

Популярният актьор Роуън Аткинсън, който е и запален автомобилен колекционер и почитател на автомобилите, развълнува любителите на класиките от 80-те години с тази Ланча Делта Интеграле Ево II, която е оценена на около 75 000 британски лири. Пазарът на класически автомобили, включително и йънгтаймери от 80-те преживява истински бум и цените направо полудяха.

Ланча е марка с богата рали история, а Делта е една от иконите на спорта – от Делта S4 от група Б от средата на 80-те години до Интеграле Ево II от средата на първата половина на 90-те години, като точно Ево II е и последният сериен модел, използван за хомологацията на рали автомобила от група А.

Първата кола на Михаел Шумахер във Ф1 излиза на търг

Делта-та на Роуън Аткинсън е с първа регистрация от юни 1993 година, а пробегът й е малко под 90 000. Автомобилът е с ляв волан, което е важно за колекционерите извън Великобритания, задвижван е от 2-литровия бензинов турбо мотор с 16 клапана, използван за база на състезателния двигател и има мощност 215 конски сили. 

Интересното е, че този автомобил не е от последната производствена серия, предназначена за Япония, където култът към Делта също продължава да живее, въпреки че е внесен оттам през 2011. Точното име на особеното синьо, в което е боядисана колата е Lord Blue – цвят, създаден за японския пазар.

Колата излиза на търг на 25 февруари на изложението Race Retro Show, което е част от търговете под шапката на Silverstone Auctions. Известният актьор е купил колата през май 2021, както каза той, успял е да я покара и сега е готов за ново попълнение в колекцията му.

Вече може да спечелите 200 000 лева от Sportal.bg в новата секция "Домът на феновете"

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти