Кои са другите кандидати за Формула 1?

Съвместната кандидатура на тима на Майкъл Андрети и една от най-старите автомобилни марки в света Кадилак за участие във Формула 1 създават вълнуваща перспектива за разширението на световния шампионат. Естествено, това няма да стане преди 2026, а сдържаната реакция на Формула 1 е разбираема, тъй като все още няма формула, по която да се увеличат приходите на десетте съществуващи отбора.

От световния шампионат уточниха, че и други кандидати имат интерес към влизане във Формула 1, но в интерес на истината никой от тях не може да се мери като възможности и постижения с комбинацията Андрети-Кадилак.

Да видим обаче кои са тези други кандидати? Или поне тези, които в последните години са заявили амбициите си да участват във Формула 1.

Президентът на ФИА: Зявката на Андрети и Кадилак ще бъде проучена

През 2019 година Бенджамин Дюранд, бившият управляващ директор на SMP Racing обяви заедно с Майкъл Ортс създаването на проекта Panthera Team Asia F1. Новата компания нае офис на „Силвърстоун” и привлече Тим Милн, който има богат опит във Формула 1 с отборите на Рено, Хонда, Супер Агури, Тойота, Кейтърам и Менър. Заради пандемията от коронавирус проектът беше замразен, но се очаква да бъде съживен.

Андрети и Кадилак с обща кандидатура за Формула 1

Също през 2019, но през есента плановете си за участие във Формула 1 обяви бизнесменът Салваторе Гандолфо, който основа Monaco Increase Management. Идеята на Гандолфо е да изгради новия отбор на базата на испанския Campos Racing, който сега присъства във Формула 2, Формула 3 и Формула 4. Отделно от това Гандолфо се договори с Автомобилния клуб на Монако и получи правото да използва името му за новия си отбор. През 2021 Гандолфо потвърди, че не се е отказал от участие във Формула 1 и ще подаде заявка за участие.

Милиардер поиска отбор във Формула 1

Наскоро канадският милиардер и филантроп Калвин Ло, който работи в Хонгконг, също обяви желанието си да има собствен тим във Формула 1, като обясни, че засега „трупа опит” в общуването си с Уилямс и управлява най-голямата компанията за застраховки „Живот” в света.

ФИА отваря пътя за нови отбори във Формула 1

Със сигурност обаче, след тези екзотични предложения на бял свят ще се появят и такива кандидат-тимове за Формула 1, в които ще има повече хора с опит в световния шампионат и моторните спортове като цяло. Защото изборът на трите нови отбора във Формула 1 през 2010 година се оказа пълен провал и тепърва ще разберем дали в световния шампионат са си научили урока.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти