Може ли Александър Костадинов да играе за националния отбор на България?

От началото на сезона едно 18-годишно момче с българско име играе много често в основния състав на волейболния вицешампион на Русия Локомотив (Новосибирск) - Александър Костадинов.

Вече 7-и сезон Пламен Константинов е начело и на руския клуб Локомотив (Новосибирск) и за този период го изведе до всички отличия в Суперлигата на Русия.

В началото на този сезон Пламен Константинов нямаше възможност да използва много от своите основни волейболисти, заради различни контузи, но въпреки това вече тимът набира скорост и се изкачи до 4-ото място във временното класиране.

Сред младите волейболисти, които се включиха в отбора са посрещачът Александър Костадинов и 19-годишният Иля Казаченков, който бе преквалифициран от посрещач в диагонал на разпределителя.

Кой обаче е Александър Костадинов и може ли да играе за националния отбор на България?

18-годишният Александър Костадинов и неговият брат Слави Костадинов, който е разпределител и преди един сезон бе част от мъжкия тим на Локомотив (Новосибирск), са синове на на бившия баскетболист на Балкан (Ботевград), Спартак (Плевен) и Фикосота (Шумен) - Мариян Костадинов.

Къде ще играе Максим Сапожков през новия сезон?

Майка на Александър Костадинов и на Слави Костадинов, който през този сезон играе като преотстъпен в НОВА (Новокуйбишевск), е бившата руска волейболистка на Шумен Марина Летковская. Двамата братя имат двойно гражданство - българско и руско.

Селекционерът на мъжкия национален отбор на България по волейбол за мъже и старши треньор на Локомотив (Новосибирск) Пламен Константинов гостува специално във волейболното предаване на Sportal.bg и Sportal TV - Block Out и разясни дали е възможно двамата братя да играят един ден за държавния тим на България.

Първо, дали Александър Костадинов ще играе за кой национален отбор е лично решение. Аз лично не знам дали има такова желание да играе за българския национален отбор. Това никога не сме го обсъждали с момчетата (б.р. Слави Костадинов и Александър Костадинов). Трябва да има някакво тяхно решение според мен, макар че не е лесно да измъкнеш един състезател от руското първенство да играе като българин в националния отбор, защото ще си загуби статута на руснак в местното първенство и ще трябва да се продава като чужденец. А както знаете, в руското първенство квотата за чужденци е двама и практически един руснак има възможността да бъде един от 12-те в един отбор, докато за един чужденец местата са само две. От гледна точка на конкуренция става много сложно да попаднем сред тези двама и затова може би за самия състезател по-правилния избор е да си остане състезател с руски паспорт. Но ако му се играе в националния отбор и не вижда перспектива да играе в руския национален отбор и иска изява на международно ниво, като счита, че има и други първенства, в които да се изявява, има и такива случаи, в които вземат някакво друго решение. Възможно е”, заяви Пламен Константинов специално във волейболното предаване на Sportal.bg и Sportal TV - Block Out.

Пламен Константинов пред Sportal.bg: Всичко е възможно в борбата за медалите

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти