Защо Монако се оказа толкова важен старт за титлата на Макс

Гран При на Монако през 2022 се оказа решаващото състезание в битката за втората поредна световна титла във Формула 1 за Макс Верстапен. Това обясни пилотът, както и баща му Йос Верстапен.

Надпреварата в Монте Карло беше спечелена от другия пилот на Ред Бул Серхио Перес, а пилотите на Ферари изпуснаха победата, въпреки че стартираха от първа редица.

Верстапен завърши трети, като се смята, че квалификацията в Монте Карло, в която Перес катастрофира малко преди края и не позволи на пилотите зад него да подобрят времената, е в основата на скандала от Бразилия, където Макс отказа да върне 6-ото място на Серхио преди финала и не изпълни заповедите от бокса.

Йос критикува Пирели вместо Макс

Верстапен-старши обаче обясни, че точно в Монако е станало ясно, че в Ред Бул подобряват и развиват автомобила така, че той да става все по-лесен за каране от Макс и той да може да се представя все по-добре.

Йос: Ред Бул не помогна на Макс да спечели в Монако

„Мисля, че Монако и стартовете след това, това беше моментът, в който сезонът започна да се обръща в негова полза – обясни Йос в документалния филм Lion Unleashed 2 на Viaplay. – Макс имаше проблеми с колата, тя просто не му допадаше. Но след Монако той вече можеше да натиска сериозно и тимът реши тези му проблеми.”

Верстапен може да загуби любимия си старт

Верстапен пристигна в Монте Карло като лидер в класирането с 6 точки аванс пред Шарл Леклер, а Перес беше на още 19 по-назад.

Кели Пикет иска дете и от Макс Верстапен

„След Монако проведохме задълбочена дискусия с тима какво трябва да се направи с колата и какво искам от нея – потвърди Макс. – В началото на сезона автомобилът ми беше труден за каране, имахме проблеми с баланса, колата беше твърде тежка, теглото й не беше разпределено както трябва. Колкото повече олекваше колата, толкова по-добре се представяше. Малко по малко колата ставаше все по-подходяща за моя стил на пилотиране.”

Перес разкри, че е имал проблеми с адаптацията в Ред Бул заради COVID-19

След състезанието в Монако Верстапен-старши критикува Ред Бул, че не са помогнали на Макс да спечели, а са оставили Перес да вземе победата.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти