Асове на Хърватия бяха заснети да пеят националистическа песен, свързана с усташите

Футболистите на хърватския национален отбор Деян Ловрен и Марсело Брозович са били заснети да пеят фашистка песен по време на празника за тима за спечелването на бронзовите медали на Световното първенство в Катар, съобщава вестник "Екип”.

Бившият защитник на Ливърпул и халфът на Интер (Милано) подхващат парче на хърватския националист Марко Перкович-Томпсън, който е воювал за независимостта на Хърватия (1991-1995) и е познат с екстремистките си възгледи.

На припева при думите "готови за родината" двамата футболисти правят жест с ръка, имитирайки стрелба с пистолет - жест, популярен сред хърватското фашистко движение "усташи", който след това е бил възприет от паравоенни крайнодесни движения по време на войната за независимост. Този поздрав е забранен от закона и е считан от Конституционния съд в Хърватия за престъпление към обществения ред, като и насаждащ омраза.

През 2013 г. хърватският защитник Йосип Шимунич бе глобен и наказан да не играе 10 мача заради фашисткия възглас "Готов за родината" при тържествата за класирането на националния отбор за Световното първенство през 2014 година.

Още от Футбол свят

Виж всички