Помните ли как Васьор спаси кариерата на Хамилтън?

Когато стане дума за възхода на Люис Хамилтън по пътя му към титлите във Формула 1 обикновено се цитират два важни момента – първият, когато се запознава с Рон Денис докато е още картингист и след това противопоставянето му с Фернандо Алонсо през 2007, когато двамата са съотборници в Макларън и Хамилтън е претендент за титлата в дебютния си сезон в световния шампионат.

Но между тях има много събития, състезания, успехи и провали, като вярното е, че Люис винаги е напредвал и с всеки един сезон е бил все по-близо до Формула 1. Последната му стъпка беше спечелването на титлата в сериите GP2 през 2006, където той кара за ART – тимът, ръководен от Фредерик Васьор, който е и съосновател на отбора.

Малко по-рано обаче има един много интересен момент от развитието на кариерата на Люис – 2004 се оказва доста по-труден от очакваното сезон за Хамилтън в европейската Формула 3 – той печели само 1 състезание от 20 и завършва сезона 5-а позиция. По това време Хамилтън е сериозно скаран Рон Денис и Мартин Уитмарш и дори за известно време е изваден от програмата на Макларън за развитие на млади пилоти. Точно тогава се намесва Васьор, който успява да притисне Уитмарш да загладят противоречията между Макларън и Хамилтън, все пак тогава Мартин вече има славата на единствения след Айртон Сена, който може да повлияе на мнението на Рон Денис.

Тото Волф сравни Хамилтън с Шумахер

Намесата на Васьор се оказва успешна, Хамилтън е върнат в програмата на Макларън, получава втори сезон в европейската Формула 3, но вече не в Manor, където е карал през 2004, а в тима на ART в шампионата, който е под прякото ръководство на Васьор. Следват 15 победи от 20 старта и титла за Хамилтън. През 2006, когато се провежда първия сезон в историята на GP2 Васьор взима Хамилтън в ART в новия шампионат и той пак печели титлата, след което през 2007 дебютира във Формула 1.

Брандъл: Васьор получи най-трудната работа на света

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти