Неймар оправдан по обвиненията за измама и корупция в Испания

Звездата на Бразилия Неймар беше оправдан по обвиненията за измама и корупция при трансфера си в Барселона през 2013 г., се казва в изявление на Върховния съд на Каталуния.

Съдът обяви в изявление, че "не е доказано, че е имало фалшив договор или че е искано умишлено да се навреди на DIS".

Бразилската компания DIS поиска преразгледана присъда от две и половина години затвор за Неймар и четири години за бащата на Неймар, който е и агент на играча. DIS първоначално поиска пет години затвор за 30-годишния Неймар, баща му и бившите президенти на Барселона Сандро Росел и Хосеп Бартомеу. DIS също иска обезщетение от 34 милиона евро и глоба от 195 милиона евро, които да бъдат платени от обвиняемия на испанската държава.

На 1 ноември прокуратурата обяви решението да оттегли обвиненията, тъй като не откри доказателства за извършено престъпление. Днес това беше потвърдено и от окончателната присъда на Върховния съд на Каталуния.

DIS твърди, че са платени много по-малко от 40 процента, които е трябвало да получи като съсобственик на трансферните права на Неймар. Компанията заяви, че е получила дължимия процент само от 17-те милиона евро, които Барселона и Сантос първоначално обявиха като трансферна сума между клубовете, докато реалната цена е около 82 милиона евро.  

30-годишният Неймар играе за Пари Сен Жермен, към който се присъедини от Барселона през 2017 г. Той игра за испанския клуб от 2013 до 2017 г.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти