Баная: Приемам критики, греша, но се развивам!

Новият световен шампион в MotoGP Франческо Банкя записа четири нули в първите десет състезания от сезон 2022, като в три от тези случая той падна и в средата на сезона изоставаше на 91 точки от водача и вече бивш шампион Фабио Куартараро. След това обаче звездата на Дукати записа невероятна втора половина на сезона - 6 победи, само една нула - в Япония и във Валенсия си гарантира титлата.

В хода на сезона Банкя беше редовно критикуван за многото грешки, които допуска в хода на битката за световната титла, включително и заради катастрофата, която направи на остров Ибиса, след която стана ясно, че е шофирал след употреба на алкохол.

“Когато започнеш сезона под огромно напрежение да печелиш състезания, трябва да покажеш, че имаш шанс да спечелиш световната титла - обясни Баная. - В един момент започнах да губя този шанс заради много често падах и допуснах много грешки. В началото на сезона определено бях в трудна ситуация, тъй като мотоциклетът ни не беше достатъчно добър и ни отне много време да направим подобрения по него.”

Баная все още не е решил дали ще използва №1 през 2023 година

След това Баная разказа по-подробно за някои от трудните моменти през сезона.

Куартараро е останал разочарован от новия двигател на Ямаха

“В Портимао допуснах грешка в първата част на квалификацията, паднах и една не си счупих ключицата - припомни пилотът на Дукати. - Там състезанието беше трудно. На “Херес” направих страхотно състезание, което беше ключът да се върнем в челото. Но в Льо Ман отново паднах след моя глупава грешка, в Барселона нямах късмет, на “Заксенринг” бях зад Фабио, тъй като бях убеден, че във втората част на състезанието твърдата задна гума ще е правилното решение. След всички тези грешки е нормално да получиш много критики, приемам ги, както и заради това, което стана на Ибиса. Приемам всичко. Случват се грешки, но без тях няма да мога да се развивам.”

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти