Макс взе 15 победи, но не доминира

Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен спечели 15 от 22-те състезания във Формула 1 този сезон, но според спортният директор на Гран При на Нидерландия Ян Ламерс, неговият сънародник не е доминирал в хода на сезона.

Кампанията започна трудно за Макс, който записа две отпадания в първите три състезания и след Австралия беше на 46 точки зад Шарл Леклер. Тогава Макс каза, че вече не мисли за титлата и ще кара състезание за състезание, но само три старта по-късно Верстапен имаше аванс от 6 точки на върха на класирането.

До края на сезона Верстапен не отстъпи от първата позиция и си гарантира втората поредна световна титла в Япония, 4 състезания преди края на сезона. Макс записа рекорд за най-много победи в рамките на един сезон, най-много спечелени точки и стана пилотът, преодолял най-голям дефицит в битката за титлата.

Верстапен е №1 и по пари във Формула 1

“Да, сезонът беше страхотен - обясни Ламерс. - Не знам дали всички ние осъзнаваме колко специална беше тази година. Разбира се, имаме нов рекорд на Макс с 15 победи. Това е много специално. Обикновено такива победи идват с доминация в рамките на сезона, но специалното тук е, че Макс не е доминирал. Последните няколко състезания изглеждаха лесни за него, но преди това той трябваше да проведе някои тежки битки.”

Верстапен похвали Гасли на раздяла

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти