Макс взе 15 победи, но не доминира

Макс взе 15 победи, но не доминира

Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен спечели 15 от 22-те състезания във Формула 1 този сезон, но според спортният директор на Гран При на Нидерландия Ян Ламерс, неговият сънародник не е доминирал в хода на сезона.

Кампанията започна трудно за Макс, който записа две отпадания в първите три състезания и след Австралия беше на 46 точки зад Шарл Леклер. Тогава Макс каза, че вече не мисли за титлата и ще кара състезание за състезание, но само три старта по-късно Верстапен имаше аванс от 6 точки на върха на класирането.

До края на сезона Верстапен не отстъпи от първата позиция и си гарантира втората поредна световна титла в Япония, 4 състезания преди края на сезона. Макс записа рекорд за най-много победи в рамките на един сезон, най-много спечелени точки и стана пилотът, преодолял най-голям дефицит в битката за титлата.

Верстапен е №1 и по пари във Формула 1
Верстапен е №1 и по пари във Формула 1

“Да, сезонът беше страхотен - обясни Ламерс. - Не знам дали всички ние осъзнаваме колко специална беше тази година. Разбира се, имаме нов рекорд на Макс с 15 победи. Това е много специално. Обикновено такива победи идват с доминация в рамките на сезона, но специалното тук е, че Макс не е доминирал. Последните няколко състезания изглеждаха лесни за него, но преди това той трябваше да проведе някои тежки битки.”

Верстапен похвали Гасли на раздяла
Верстапен похвали Гасли на раздяла

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти