Матеуш Ейсмонт срази Марк Хаджижеков в гладиаторска битка на Бароко

Вчерашният финал на 9-и вечерен турнир на ITL за 2022, между Матеуш Ейсмонт и Марк Хаджижеков, бе сблъсък на двамата най-добри играчи през последната година. Полякът, който преди малко повече от година се включи в лигата и спечели финалния Мастърс излизаше в опит да спечели своят 5-и трофей на ниво ITL500, докато за Марк това щеше да е 10-а титла от подобна категория в кариерата си. Всъщност до този момент двамата не се бяха изправяли един срещу. Това можеше се да се случи на полуфиналите на есенния Мастърс 1000, но тогава на Матеуш му се наложи да прекъсне участието си в турнир и загуби служебно, след което Марк спечели и първата си Мастърс титла побеждавайки на финала Светослав Стои         чков.

Съвсем очаквано решителната битка в Бароко ни предложи първокласен тенис, като разузнаване помежду им имаше, но само в 5 минутната загрявка преди началото на двубоя. От първата до последна точка двамата играха изключително агресивно и се опитаха да представят най-доброто на което са способни.

В началото Марк определено успя да се адаптира по-бързо и пръв стигна до пробив в срещата, след което до края на сета не даде шансове на своя опонент. Във втората част двамата продължиха да играят на високи обороти, като успяваха да взимат подаванията си лесно. В последния гейм на втората част дойде и първата пукнатина в играта на Марк. Той допусна една от малкото си грешки, но в много решаващ момент в срещата. При едно излизане на мрежата той не успя да завърши топката, а след пропуска бе напълно неузнаваем и допусна пробив в последния момент за Матеуш, като по този начин срещата трябваше да се реши след решителен шампионски тайбрек.

Усетил слабостта на своя опонент Матеуш започна тайбрека с повече агресия и самочувствие. Той значително подобри представянето си и започна да завършва акциите си в близост до мрежата, където на практика беше безгрешен. Така до края на тайбрека не даде възможност на младока да се върне в срещата и успя да спечели мача, след 2:4 4:2 и 10:6 в тайбрека.

С победата си поляка се изкачи на първото място и си гарантира да бъде водач в предстоящите финали на ITL в Заимов. Втори стана Ивайло Боджаков, а трети е Марк, който благодарение на своя по-добър рейтинг ще бъде водач във втората група на финалния Мастърс.

„Това е перфектния завършък на този силен турнир. Беше истинска привилегия да споделя корта с Марк. Последните срещи бяха изключително трудни за мен, но въпреки това успявах да ги спечеля и съм доволен от себе си. Тази вечер шанса ми се усмихна в края на втория сет и успях да се възползвам от него по-най-добрия начин, а именно спечелвайки титлата. Сега насочвам мислите си изцяло към финалите защото тази година нивото е още по-високо и няма място за подценяване“ – каза Матеуш след мача.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти