Федерер: Натоварената програма от турнири влияе на психиката на тенисистите

Натоварената програма на турнирите на ATP и WТA може да окаже отрицателно въздействие върху психичното здраве на играчите, каза великият тенисист Роджър Федерер.

20-кратният шампион от "Големия шлем" се оттегли от спорта през септември, след като обиколи света няколко пъти за различните турнири по време на кариера, продължила почти четвърт век.

Швейцарецът призна, че преследването на титли и точки за класиране всяка седмица може да окаже влияние върху психиката на играчите.

"Трябва да демонстрирате сила. Но ние не сме машини, ние сме човешки същества", каза Федерер на пресконференция в Токио.

"Когато играчите се откажат на млада възраст, аз го разбирам напълно. Трудно е да се справиш с непрекъснатите турнири - пътуването, тренировките... На никого не е позволено да казва: "Днес съм уморен", защото това е все едно кажеш, че си слаб и затова играчите понякога имат психически проблеми."

Редица тенисисти говориха за проблемите си с психичното си здраве, включително Наоми Осака и Ник Кирьос, докато Аш Барти шокира света на тениса по-рано тази година, когато се оттегли от спорта по-малко от два месеца след като спечели Откритото първенство на Австралия само на 25 години.

Федерер добави, че строгият допинг контрол също оказва натиск върху играчите, които трябва ежедневно да информират съответните органи за местонахождението си.

"Трябва да попълваме формулярите за допинг всеки ден, един час през деня, където се намирате", каза 41-годишният швейцарец.

"Не мисля, че осъзнавах всичко това, докато играех. Разбрах го, когато се отказах и изведнъж целият стрес изчезна", каза още Федерер.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти