Австралия се класира за финала на отборния турнир по тенис за жени "Били Джийн Къп"

Седемкратният шампион Австралия е първият финалист в тазгодишното издание на турнира "Били Джийн Къп", който от няколко сезона замени неофициалното световно отборно първенство по тенис за жени "Фед Къп". В британския град Глазгоу австралийките победиха с 2:1 Великобритания и ще се борят за осми трофей в историята си. В първия сингъл Сторм Сандърс победи Хедър Уотсън с 6:4, 7:6(3), след което 98-ата в световната ранглиста Хариет Дарт сензационно спечели срещу Айла Томлянович със 7:6(3), 6:2 и изравни.

"Наистина съм разочарована, че не можах да постигна резултата, който исках днес за отбора, но дадох всичко от себе си. Все пак беше добър мач", коментира Уотсън след двубоя.

В решаващия мач на двойки Саманта Стосър и Сандърс надделяха драматично над Алиша Барнет и Оливия Никълс със 7:6(1), 6:7(5), 10:6 за 2:10 часа.

В третия сет австралийките поведоха с 6:3, след което британките изравниха. Последваха четири поредни точки за Стосър и Сандърс, с които те затвориха мача и се класираха за двубоя за трофея.

На финала Австралия ще играе с победителя от късния полуфинал между Швейцария и Чехия.

Великобритания пък не успя да стигне до първи финал в турнира от 1981 година.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти