Великобритания се класира за полуфиналите на "Били Джийн Къп"

Домакинът Великобритания се класира за полуфиналите на отборния турнир по тенис за жени "Били Джийн Къп" в Глазгоу.

Островитянките записаха първи успех в надпреварата над фаворита Испания с 3:0 и изненадващо завършиха на първото място в група "С" с най-добри допълнителни показатели.

Иберийките се нуждаеха от една победа в трите срещи, за да си гарантират първото място, но не успяха да я постигнат и отпадат. Казахстан също записа победа и загуби, но остана на последното трето място.

Хедър Уотсън даде аванс на британките след убедително 6:0, 6:2 над Нурия Парисас Диас, а след това 98-ата в световната ранглиста Хариет Дарт сензационно спечели срещу 13-а в класацията на WТА Паула Бадоса с 6:3, 6:4. Така се стигна до ключовия мач на двойки, в който Алиша Барнет и Оливия Никълс надделяха над Альона Болсова и Ребека Масарова със 7:6(5), 6:2 и пратиха домакините напред.

Седемкратният шампион в турнира Австралия си осигури първото място в група "В" с втора победа след 3:0 над Белгия. Сторм Сандърс спечели срещу Алисън ван Уйтванк с 6:2, 6:2, а Айла Томлянович надделя над Елизе Мертенс в срещата на първите ракети с 4:6, 6:4, 3:0 и отказване на Мертенс заради травма. В двубоя при дуетите, който беше без значение, Сандърс и ветеранката Саманта Стосър триумфираха срещу Изалин Бонавентюр и Кирстен Флипкенс с 6:4, 6:3.

Белгия остана на последно място без успех, а Словения завърши втори в групата с победа и поражение.

В група "А" Канада победи Италия с 3:0 и постигна първи успех в турнира. Бианка Андрееску даде аванс на северноамериканките след 7:6(3), 6:3 над Елизабета Кочарето, а Лейла Фернандес гарантира победата след категоричното 6:0, 6:0 срещу Мартина Тревизан. Фернандес и Габриела Дабровски пък триумфираха на двойки срещу Лучия Брондзети и Джазмин Паолини с 6:1, 6:1.

Така в решаващия мач от групата за първото място утре ще играят миналогодишните вицешампионки от Швейцария и Канада, докато италианките отпаднаха след второ поражение.

В група "D" Чехия спечели първия си двубой срещу Полша с 2:1. Каролина Мухова даде аванс на чехкините след 6:2, 6:2 над Магдалена Фрех, но Магда Линете изравни след 6:1, 6:4 над Каролина Плишкова. Така победителят трябваше да бъде решен от срещата при дуетите, в която Катержина Синиакова и Маркета Вондроушова се наложиха над Линете и Катаржина Кава с 6:2, 6:3. 
  
Така в ключовия мач за първата позиция в групата Чехия ще срещне САЩ в повторение на финала на турнира от 2018 година, когато чехкините триумфираха с 3:0.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти