Австралия е първият полуфиналист на "Били Джийн Къп"

Отборът на Австралия е първият полуфиналист в тазгодишното издание на турнира "Били Джийн Къп", който от няколко сезона замени неофициалното световно отборно първенство по тесни за жени "Фед Къп".

В група "В" в британския град Глазгоу австралийките се наложиха с 3:0 успеха над Белгия и записаха втора победа в турнира. В двубоите на сингъл Сторм Сандърс надигра Алисън ван Ойтванк с 6:2, 6:2, а Айла Томлянович водеше с 2:6, 6:4, 3:0 срещу Елизе Мертенс, когато белгийката се отказа заради контузия.

В мача на двойки, който бе напълно протоколен, Сторм Сандърс и Саманта Стосър спечелиха с 6:4, 6:3 срещу Изалин Бонавентюр и Кирстен Флипкенс.

Така крайното класиране в групата постави Австралия на първо място с 2 победи, пред Словакия с победа и загуба и Белгия без успех.

Победа в следобедната сесия от мачове постигна и отборът на Канада, който разби с 3:0 Италия. Бианка Андрееску даде аванс на северноамериканките след 7:6(3), 6:3 над Елизабета Кочарето, като трябваше да прави обрат от 2:5 гейма в първия сет, а след това Лейла-Ани Фернандес записа една от най-бързите победи в историята на турнира след 6:0, 6:0 над Мартина Тревизан за 45 минути.

На двойки Фернандес, в партньорство с Габриела Дабровски, постигна още една експресна победа след 6:1, 6:1 срещу Лучия Бронзети и Жазмин Паолини.

С победата си над Италия Канада се изравни на първото място в групата с тима на Швейцария. Двата отбора ще определят полуфиналиста от този поток в пряк сблъсък в петък.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти