Равносметката на Григор Димитров за сезон 2022

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров приключи сезон 2022 със силен завършек на турнирите във Виена и Париж, но и известна доза горчивина от някои пропуснати възможности за по-добри резултати (най-вече в турнирите от “Големия шлем”).

Гришо записа 26 победи в 48 мача през кампанията си, като във Виена сложи край на негативна поредица от около пет месеца без последователни спечелени двубои в един турнир.

Най-добрият ни тенисист достигна до три полуфинала през сезона във всяка една от категориите на АТР - в Мелбърн, в Монте Карло и във Виена. 

След успешния за него “Мастърс” на клей Димитров имаше нещастието да бъде елиминиран от Стефанос Циципас на следващите три турнира на червено в Барселона, Мадрид и Рим. 

За съжаление, контузиите не го подминаха и този сезон - освен отказването в първи кръг на “Уимбълдън” срещу Стив Джонсън, той трябваше внезапно да прекрати срещата си и с Доминик Тийм в Уинстън-Сейлъм - и в двата случая след убедителна преднина в резултата.

За първи път от 2013 година Григор не успя да преодолее третия кръг на нито един от турнирите от “Големия шлем”. 

Срещу Каспер Рууд в Монте Карло и срещу Андрей Рубльов във Виена пък топ ракетата ни постигна победи над съперници от топ 10 и увеличи сметката си на 30 такива успеха в кариерата.

Все пак, признание за постоянството му при професионалистите е фактът, че за десета поредна година Димитров завършва сезона в топ 30 на световната ранглиста - 28-ми.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти