Швьонтек се чувства облекчена след края на "интензивния" сезон

Водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек (Полша) пропусна да се класира за мача за титлата на Финалния турнир на WТА след загуби в три сета от Арина Сабаленка (Беларус), но заяви, че е щастлива, че "интензивният" сезон най-накрая е приключил.

Полякиняка, която направи серия от 37 поредни победи по-рано през годината, спечели общо осем трофея, в това число Откритите първенства на Франция и САЩ.
 
21-годишната Швьонтек беше считана за фаворитка и във Финалния турнир на WТА във Форт Уърт (САЩ), особено след като спечели и трите си мача в групата без загубен сет, но на полуфиналите тази нощ отпадна от Сабаленка с 2:6, 6:2, 1:6.



"Няма да лъжа, очаквах с нетърпение този момент. Беше доста трудно да виждаш, че финалната линия е толкова близо, но да оставаш напълно мотивиран и концентриран за всеки мач. Така че от една страна съм тъжна, че загубих, но от друга - ще имам още един допълнителен ден за почивка. Това е положителното", заяви полякинята.

"Сезонът беше много интензивен. Горда съм от себе си, че успях да играя така добре до края. Щастлива съм от постигнатото. Всичко, което направих през годината, беше прост една лудост. Това ще остане с мен през цялата ми кариера и винаги ще ме прави горда", каза още тя.
 
"Сега искам да прекарам осем дни без да мисля за нищо и без да правя нищо. За първи път предвиждам такава почивка, защото обикновено ходя на места, където разглеждам забележителности и ваканцията ми е активна. Имам нужда от пълно възстановяване и изчистване на главата от мислите за мачове и турнири. Няма да бъде лесно, защото мозъкът е свикнал да е в състезателен режим. След това постепенно ще се върна към работата и тренировките за новия сезон. Но дотогава има време и сега искам да се насладя на почивката", добави водачката в класацията на WТА.


Швьонтек приключи кампанията с 67 победи и едва 9 поражения, но загубата от Сабаленка сложи край на серията й от 15 поредни успеха срещу състезателки от топ 10 на световната ранглиста.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти