ФК Копенхаген изпълни мисия "гол"

ФК Копенхаген и Борусия (Дортмунд) направиха равенство 1:1 в последния си мач от група "G" в Шампионската лига. Гостите от Германия поведоха с попадение на Торган Азар в 23-ата минута, но малко преди края на полувремето 19-годишният исландец Хакон Арнар Харалдсон изравни. 

Това беше и единственият гол на датчаните в шестте им мача. Те останаха последни в групата и отпадат, но поне могат да се похвалят с факта, че не загубиха нито едно от домакинствата си. Борусия финишира на втора позиция и чака съперника си на осминафиналите, който ще стане ясен в понеделник.

Преди мача датчаните бяха наясно, че нямат шанс дори за третото място, но искаха на всяка цена да избегнат срама от това да завършат груповата фаза без нито един отбелязан гол. Старши треньорът Якоб Нееструп заложи на система с трима нападатели в лицето на Мохамед Дарами, Хакон Арнар Харалдсон и 16-годишният Рууни Барджи, а в средата на терена стартираха Лукас Лерагер, тийнейджърът Вилиам Клем и капитанът Виктор Клаесон

Наставникът на Борусия Един Терзич очаквано даде почивка на част от титулярите си, сред които Джуд Белингам, Юлиан Брант и Никлас Зюле. В предни позиции действаще Антони Модест, подпомаган от Карим Адейеми, Джовани Рейна и Донийл Мален. В центъра на защитата си партнираха Матс Хумелс и Нико Шлотербек, а Торган Азар отново беше сложен на левия фланг на отбраната. Двойка вътрешни халфове бяха Емре Джан и Салих Йозджан.

ФК Копенхаген изигра най-силния си мач в групата и заслужаваше победата, но за пореден път тимът направи необясними пропуски. В 10-ата минута Дарами центрира към юношата Барджи, който нанесе удар с глава, но Грегор Кобел спаси. Стражът на "жълто-черните" показа класа и при изстрел на Денис Вавро, а пред другата врата шанс имаше Мален, но нидерландецът шутира неточно. 

Без да блести, Борусия излезе напред в средата на първата част. Тогава Паслак подмина Лунд и центрира към Модест, но вместо това топката стигна до Торган Азар, който изненада Камил Грабара. Белгиецът отбеляза първия гол на "Паркен" в тазгодишното издание на Шампионската лига. Паслак пък се отличи с асистенция в дебютната си поява през сезона.

Домакините не се отчаяха от негативното развитие и продължиха да атакуват с всички сили. Кобел парира изстрел на Виктор Клаесон, а малко по-късно не позволи и на Ларегерд да изравни. Все пак, усилията на домакините бяха възнаградени в 41-ата минута с гола на Харалдсон. Исландецът получи пас от Клаесон и разстреля Кобел, след което бурно изрази радостта си. 

На почивката Терзич изненадващо извади най-добрия от своя отбор - Кобел, и пусна Александер Майер. В игра за Борусия се появи и Зюле вместо Хумелс. В поведението на германския тим нищо не се промени и до края на мача голът на Азар си остана единственият точен удар към вратата на домакините. Реална възможност за попадение се откри пред Мален, но той прати топката встрани от целта и си навлече гнева на заелия по-добра позиция Модест.

В 64-ата минута влезлият като резерва Юсуфа Мукоко нацели гредата, след което ФК Копенхаген отново взе инициативата в търсене на пълния обрат. В добавеното от рефера време Расмус Фалк можеше да се превърне в герой да домакините, но не съумя да нанесе точен изстрел и накара феновете на "Паркен" да въздъхнат с разочарование.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти